دکتر محمد اعظمی - متخصص رادیولوژِی

بیماری کم کاری تیروئید چیست و چه علائمی دارد؟

دکتر محمد اعظمی [ متخصص رادیولوژِی ]آدرس وب سایت : www.radiologymarkazi.ir
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان شمس ابادی، روبروی عیسی بن مریم، ساختمان صبا تلفن مطب : 32202762 - 031

غده تیروئید در جلوی گردن و اطراف نای قرار دارد، شکل این غده شبیه به پروانه است که بدن آن در وسط و بال های آن به اطراف گسترش یافته اند. تیروئید یکی از غده های مهم بدن است که وظیفه کنترل متابولیسم ها را بر عهده دارد. در فرایند متابولیسم، مواد غذایی وارد شده به بدن تبدیل به انرژی می شوند. انرژی حاصل از متابولیسم، برای عملکرد صحیح بدن لازم می باشد به طوری که تأمین انرژی تمام سیستم های بدن را انجام می دهد تا اندام های بدن وظایف خود را به درستی انجام دهند. کنترل متابولیسم از طریق تیروئید با استفاده از هورمون تیروکسین و هورمون تری یدوتیرونین صورت می گیرد. این دو هورمون به وسیله تیروئید تولید می شوند و میزان انرژی دریافتی سلول های بدن را تنظیم می کنند. اگر تیروئید عملکرد صحیحی داشته باشد و بین هورمون ها تعادل برقرار باشد، متابولیسم بدن شما به درستی کار می کند.

کنترل عملکرد تیروئید در جریان خون به وسیله غده هیپوفیز واقع در مرکز جمجمه که در زیر مغز قرار دارد، انجام می شود. تولید تیروئید به میزان کمتر از حد مورد نیاز بدن توسط هورمون تیروئید، باعث ایجاد بیماری کم کاری تیروئید می شود. سونوگرافی تیروئید از امواج صوتی برای تولید یک سری تصاویر از غده تیروئید استفاده می کند که به وسیله آن پزشک رادیولوژیست متوجه شکل و اندازه این غده در بدن می شود. کم کاری و پرکاری غده تیروئید و یا بیماری هایی که مربوط به آن هستند می توانند سایز و شکل آن را تغییر داده و باعث به وجود آمدن مشکلاتی برای بیمار شوند. از این رو زمانی که پزشک، متوجه آثاری از بیماری های مربوط به غدد تیروئید در بیمار شود درخواست انجام این تست را می کند.

اگر ساکن اصفهان هستید می توانید برای انجام سونوگرافی تیروئید به رادیولوژی مرکزی اصفهان مراجعه نمایید و از خدمات تخصصی و ریپورت های دقیق این مرکز برخوردار شوید. لطفا جهت هماهنگی و روزرو نوبت با شماره تلفن 32202762 - 031 تماس حاصل فرمایید.

علت کم کاری تیروئید

شایع ترین علل کم کاری تیروئید به شرح زیر است:

علائم کم کاری تیروئید

مهم ترین علامت و نشانه این است که برخلاف پرکاری تیروئید سطح ترشح هورمون تیروئید پایین آمده و واکنش های شیمیایی مرتبط با متابولیسم بدن دچار اختلال شده و کاهش پیدا کرده است. در بیشتر افراد درگیر تیروئید کم کار این علائم ظاهر می شود:

علائم فوق در تمام افراد بروز نمی کند و شدت و ضعف آن متفاوت خواهد بود. در هر صورت انجام آزمایش و تشخیص متخصص ضرورت دارد.

کم کاری تیروئید

عوامل خطر ابتلا به کم کاری تیروئید

اگرچه هر فردی می تواند مبتلا به کم کاری تیروئید شود؛ اما اگر فرد شرایط زیر را داشته باشد، خطر بیشتری او را تهدید می کند:

  1. زن بودن
  2. سن بالای ۶۰ سال
  3. دارای سابقه خانوادگی بیمار تیروئیدی
  4. دارای بیماری خود ایمنی مانند دیابت نوع ۱ یا بیماری سلیاک
  5. درمان با ید رادیواکتیو یا داروهای ضد تیروئید
  6. تابش به گردن یا بالای قفسه سینه
  7. جراحی تیروئید (تیروئیدکتومی جزئی)
  8. در شش ماه گذشته باردار یا بچه دار شده باشد.

روشهای تشخیص کم کاری تیروئید

برای تشخیص این اختلال، تنها داشتن علائم کافی نیست و باید بررسی های دقیق تری انجام شود. اگر هر یک از علائم بالا را دارید بهتر است به پزشک مراجعه کنید. پزشک برای تشخیص هیپوتیروئیدی مراحل زیر را طی می کند:

۱. معاینه فیزیکی

هنگامی که تیروئید کم کار باشد هم ممکن است گواتر رخ دهد. پزشک در معاینه ی فیزیکی اندازه ی غده تیروئید را بررسی می کند. از طرفی رطوبت یا خشکی پوست، جنس موها، صورت پف آلود و سایر علائمی که به آنها اشاره شد در معاینه ی فیزیکی بررسی خواهند شد.

۲. آزمایش تیروئید

یکی از مهم ترین راه های تشخیص اختلالات تیروئیدی، آزمایش تیروئید است. در کم کاری تیروئید، هورمون تحریک کننده ی غده ی تیروئید، TSH از حد طبیعی بیشتر می شود و سطح هورمون های تیروئیدی یا T3 و T4 کاهش پیدا می کنند. این موارد نشان دهنده ی تیروئید کم کار است و باید کمبود هورمونی جبران شود. در صورت نیاز پزشک آزمایش ها تخصصی تر را هم درخواست خواهد داد.

۳. تست های تصویربرداری

در سی تی اسکن می توان کم کاری، پرکاری و یا سایر اختلالات تیروئیدی را تشخیص داد. سونوگرافی هم از راه های دیگر تشخیص دهنده ی کم کاری تیروئید است.

سونوگرافی تیروئید چه کاربردی دارد؟

اگر آزمایش عملکرد تیروئید غیر طبیعی باشد یا پزشک هنگام معاینه گردن رشد گره ها بر روی تیروئید را تشخیص دهد، سونوگرافی تیروئید را تجویز می کند. این روش همچنین ممکن است برای بررسی کم کار یا پرکاری بودن غدد تیروئید نیز تجویز شود. برخی دیگر از دلایلی که باعث تجویز سونوگرافی تیروئید میشوند، شامل موارد زیر می باشند:

عوارض کم کاری تیروئید

غده تیروئید با تولید میزان متعادل از هورمون های T3 و T4 متابولیسم بدن را تنظیم می کند. حال اگر سطح ترشح این دو هورمون دچار کاهش و افزایش قابل توجه شود عوارض و اختلالاتی در سلامت بالینی فرد بروز می کند. برخی از مهم ترین خطرات کم کاری تیروئید به شرح زیر است:

  1. ایجاد اختلال در سیستم عصبی
  2. بروز عوارض تنفسی و درگیری دستگاه تنفس (این افراد معمولاً از ضعف عضلات تنفسی رنج می برند)
  3. بروز ناباروری و اختلال در تخمک گذاری
  4. انتقال کم کاری تیروئید به نوزادان متولد شده از مادران مبتلا و بروز مشکلات فیزیکی و مغزی در کودک
  5. مختل شدن روند طبیعی رشد نوزادان دچار این بیماری
  6. بروز بیماری گواتر
  7. درگیری با بیماری های قلبی
  8. ابتلا به بیماری های پوستی
  9. ایجاد اختلالات روانی
  10. مشکلات گوارشی

درمان کم کاری تیروئید

کم کاری تیروئید با جایگزین کردن هورمونی که غده تیروئید دیگر نمی تواند تولید کند، درمان می شود. لووتیروکسین برای بیماران تجویز می شود. لووتیروکسین یکی از داروهای هورمون تیروئید و مانند هورمونی است که غده تیروئید به طور طبیعی تولید می کند. پزشک توصیه می کند که لووتیروکسین صبح ناشتا مصرف شود. آزمایش خون شش تا هشت هفته پس از شروع درمان با داروی هورمون تیروئید انجام می شود و پزشک دوز دارو را در صورت لزوم تغییر می دهد. هر بار که میزان مصرف دارو تغییر می کند، آزمایش خون جدیدی نیز گرفته می شود. وقتی دوز مناسب دارو تعیین شد، پزشک آزمایش خون را پس از شش ماه و یک سال تکرار می کند. کم کاری تیروئید را عموماً می توان با داروهای هورمون تیروئید به طور کامل کنترل کرد، البته به شرطی که دارو طبق تجویز پزشک و در دوز مناسب مصرف شود. هرگز مصرف داروی هورمون تیروئید را بدون دستور پزشک معالج قطع نکنید.

شروع درمان با هورمون تیروئید

پزشک میزان مصرف دارو را با توجه به عامل های زیر تعیین می کند:

  1. سن
  2. وضعیت سلامت عمومی
  3. غلظت هورمون تیروئید در خون
  4. وزن
  5. بیمارانی که مسن تر هستند یا به بیماری قلبی مبتلا هستند، درمان را با مصرف دوز کم دارو شروع می کنند. پزشک میزان مصرف دارو را به تدریج افزایش می دهد تا بتواند اثر دارو را تحت نظر داشته باشد.

روش مصرف دارو

برای این که مطمئن شوید، کم کاری تیروئید تحت کنترل است، توصیه های زیر را رعایت کنید:

تغذیه

غده تیروئید ید را برای تولید هورمون های تیروئید مصرف می کند. با این حال بیماران مبتلا به بیماری هاشیموتو یا دیگر گونه های اختلال های خودایمنی تیروئید ممکن است به عوارض جانبی ید حساسیت داشته باشند. خوردن غذاهای حاوی مقدار زیاد ید، مانند کتانجک یا انواع دیگر جلبک دریایی باعث ابتلا به کم کاری تیروئید می شود یا عارضه را تشدید می کند. مصرف مکمل های ید نیز می تواند اثر مشابهی داشته باشد. با پزشک معالج در مورد پرهیزهای غذایی مشورت کنید و اگر به مکمل های ید حساسیت دارید، حتماً موضوع را به ایشان اطلاع بدهید. لازم است بدانید که بعضی شربت های سرفه حاوی ید هستند.

مکملها

پزشکان دستور آزمایش های لازم را برای بررسی کمبود مواد مغذی ناشی از کم کاری تیروئید می دهند و مکمل های لازم را با توجه به نتایج آزمایش تجویز می کنند.

  1. ویتامین B-12: ویتامین B-12 برای تولید هورمون تیروئید بسیار مهم است و واکنش سلولی به هورمون تیروئید را بهبود می دهد. به علاوه ویتامین B-12 تولید انرژی را در سلول ها افزایش می دهد و از این طریق به رفع خستگی و دیگر علائم کم کاری تیروئید کمک می کند.
  2. سلنیوم: سلنیوم به سنتز و متابولیسم مؤثر تیروئید کمک می کند. مطالعات متعدد نشان می دهد که سلنیوم میزان پادتن تیروئید را در بیماران مبتلا به هاشیموتو کاهش می دهد.
  3. روی: روی برای بهبود عملکرد تیروئید و افزایش میزان هورمون تیروئید مفید است. مطالعات متعدد نشان داده است که روی اثر مثبتی بر عملکرد تیروئید در خانم های دارای اضافه وزن دارد.

بیشتر ناهنجاری های مادرزادی و اغلب اختلالات ژنتیکی از طریق این آزمایش ها قابل شناسایی هستند . به این مجموعه از آزمایش ها و سونوگرافی ها ، غربالگری بارداری یا غربالگری جنین گفته می شود . انواع سونوگرافی های بارداری از جمله سونوگرافی آنومالی (اسکن ناهنجاری های جنین) و سونوگرافی NT (ناهنجاری کروموزمی و ژنتیکی جنین) را با مراجعه به رادیولوژی مرکزی اصفهان، با دقیق ترین نتایج انجام دهید.

نسخه اصلی مطلب بیماری کم کاری تیروئید چیست و چه علائمی دارد؟ را در سایت دکتر محمد اعظمی بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

اثرات تزریق بوتاکس در لیفت شقیقه، ابرو و رفع افتادگی پلک

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]
عفونت حدقه یا سلولیت اربیت از عوارض سینوزیتدکتر بهرام اشراقی [ فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم ]
افرادی که پوست چرب دارند، بخواننددکتر گیتا فقیهی [ متخصص پوست و مو ]
اصول زیبایی و تناسب در صورتدکتر بهنام خرمی [ متخصص جراحی فک و صورت و زیبائی ]
هر آنچه باید درباره تزریق ژل برای رفع خط خنده بدانیددکتر مینا دادگر [ پوست ، مو و زیبایی ]
رابطه ی تغذیه با میزان یادگیری دانش آموزانشهزاد محمدیان [ متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا ]
همه چیز در مورد تزریق بوتاکسدکتر شهریار لقمانی [ فوق تخصص جراحی پلاستیک ]
کاربرد رادیوگرافی دستگاه گوارش فوقانیدکتر محمد اعظمی [ متخصص رادیولوژِی ]
تغذیه نوزادان نارس با شیر مادرشهزاد محمدیان [ متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا ]
سائيدگی مفصل ( آرتروز، استئو آرتريت )دکتر غلامرضا رئیسی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
تزریق فیلر و ژل خط خنده؛ ماندگاری، مراقبتها و هزینهدکتر آناهیتا شاهین گوهر [ متخصص پوست و مو ]
مزایای تشخیص پوکی استخوان با عکس رادیولوژی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
رابطه بین بیماریهای مقاربتی و تاثیر آنها بر سلامت باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
تزریق بوتاکس برای از بین بردن خطوط خرگوشی روی بینیدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
همه چیز در مورد عفونت قارچی ناخندکتر جمال الدین حسن زاده [ متخصص پوست و مو ]
درمان سرطان سینه به روش ایمونوتراپیدکتر سید محمد رضا حکیمیان [ بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان ]
عمل برگشت وازکتومی چیست و چگونه انجام می شود؟دکتر مجید حقیقت [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
روشهای از بین بردن و تخلیه چربی اضافه پلکدکتر فاطمه عندلیب [ متخصص پوست و مو ]
مزایای استفاده از انواع ژل روان کننده واژن در رابطه جنسیدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
لیزر Co2 فرکشنال برای درمان منافذ باز پوستدکتر رضا رباطی [ متخصص پوست و مو ]
آیا استفاده از دهانشویه برای کودکان مناسب است؟دکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]
معجزه میکرونیدلینگ برای صورتدکتر مینا دادگر [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز درباره مزوتراپی؛ مزایا ، عوارض و قیمتدکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز در مورد عمل جراحی پروتز گونهدکتر شهریار لقمانی [ فوق تخصص جراحی پلاستیک ]
تزریق ژل به شقیقه؛ دانستنیهای ضروری قبل از تزریق فیلر شقیقهکلینیک بنیتا [ پوست ، مو و زیبایی ]
اهمیت فیزیوتراپی برای بیماران سکته مغزی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
چگونه ماندگاری تزریق بوتاکس را افزایش دهیم؟دکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
آسیب نخاعی و تاثیرات آن بر باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
عمل واژینوپلاستی با لیزر؛ مزایا، مراحل انجام و کاندیدای مناسبدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
اوزون تراپی شانه یخ زده یا منجمد؛ مزایا، معایب و کاندیدای مناسبدکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
مزایا و معایب تزریق نانوفت برای جای جوشدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
همه چیز درباره ارتودنسی شفاف (اینویزیلاین) برای نوجواناندکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]
شهزاد محمدیان - متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا
شهزاد محمدیان

متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا


www.armitaclinic.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر علیرضا واعظ شوشتری - متخصص پوست ، مو و زیبایی
دکتر علیرضا واعظ شوشتری

متخصص پوست ، مو و زیبایی


www.drvaez.ir
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر میترا مولائی نژاد - متخصص سلامت جنسی و باروری
دکتر میترا مولائی نژاد

متخصص سلامت جنسی و باروری


www.drmolaei.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر سید محمد رضا حکیمیان - بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان
دکتر سید محمد رضا حکیمیان

بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان


www.drhakimian.com
دکتر غلامرضا سیف - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی
دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی


www.drseif-radiology.ir
دکتر پیمان صالحی - متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری
دکتر پیمان صالحی

متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری


www.drsalehi.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت