بروز درد پا پس از آسیب دیدگی امر شایعی است؛ اما این درد می تواند به دلیل برخی عارضه ها یا دلایل غیرتروماتیک (غیرضربه ای) نیز رخ دهد. درد پاها می تواند ناشی از آسیب یا التهاب در هر کدام از ساختارهای موجود در پا، شامل عضلات باشد. عضلاتی پا شامل گروه عضلات چهار سر ران که در قسمت جلویی پا حضور داشته، پا را در ناحیه زانو صاف می کند، عضلات همسترینگ برخلاف جهت ماهیچه های چهارسر عمل کرده و در قسمت پشتی ران قرار دارند و برای خم شدن پا در ناحیه زانو استفاده می شوند است. علاوه بر این ها عضلات واقع در پایین پا که مچ پا و پا را حرکت می دهند به سه قسمت قدامی، خلفی و جانبی تقسیم می شوند. ماهیچه های تیبیالیس قدامی که در قسمت ساق پا حضور داشته و باعث انعطاف پذیری پا می شوند و عضلات سولئوس که در پشت هر دو ساق پا حضور داشته و به تاندون آشیل متصل هستند همراه با عضلات گاستروکنمیوس در خم کردن کف پا و پا نقش مخالف عضلات تیبیالیس قدامی را ایفا می کنند. در صورت آسیب دیدگی هر کدام از این اعضا، طب فیزیکی نقش مهمی در درمان بیماری ها و آسیب های تأثیرگذار بر کیفیت حرکت اشخاص ایفا می کند. هدف این طب، کمک به بیماران برای کاهش درد، بازیابی دامنه حرکتی و بهبود عملکرد آنها بعد از یک آسیب دیدگی است.
برخی از شایعترین دلایل درد پا، عوارض جزئی و یا موقتی هستند که با مراجعه به پزشک به طور مؤثری درمان میشوند. برخی از این علل شایع عبارتند از:
علت اصلی درد پا، گرفتگی یا اسپاسم عضلانی است. انقباض عضلات پا یا همان گرفتگی عضلات پا باعث بروز درد ناگهانی و شدید میشود. ماهیچههای منقبض اغلب باعث تشکیل یک توده قابل مشاهده و سخت در زیر پوست میشوند و ممکن است علائمی مثل کمی قرمزی و تورم اطراف آن ایجاد شود. خستگی عضلانی و کم آبی ممکن است باعث گرفتگی پا به ویژه در ساق پا شود. برخی داروها از جمله دیورتیکها و استاتینها هم ممکن است در برخی از افراد باعث گرفتگی عضلات پا شوند.
درد پا اغلب میتواند به دلیل آسیبهای زیر باشد:
کشیدگی عضلانی یک آسیب شایع است و زمانی اتفاق میافتد که فیبرهای عضلانی به دلیل کشش بیش از حد پاره شوند. این مشکل اغلب در عضلات بزرگتر مانند همسترینگ، ساق پا یا چهار سر ران رخ دهد.
درد در ناحیه انتهایی ساق پا یکی از اولین علائم هشدار دهنده التهاب تاندون آشیل (زردپی اشیل) است. این وضعیت یک آسیب شایع است که باعث تورم، کشش یا پارگی تاندون میشود. این مشکل میتواند در اثر کار بیش از حد ماهیچه ساق پا یا بالا رفتن از پلهها ایجاد شود و ممکن است برای مدت طولانی هم باقی بماند. بورسیت زانو زمانی اتفاق میافتد که کیسههای پر از مایع یا بورسا در اطراف زانو ملتهب شوند.
شین اسپلینت باعث ایجاد درد در امتداد لبه داخلی استخوان ساق پا یا درشت نی میشود. این آسیب زمانی رخ میدهد که عضلات اطراف استخوان ساق پا در اثر استفاده بیش از حد پاره شوند. صافی کف پا میتواند احتمال بروز این عارضه را افزایش دهد.
شکستگیهای تنشی، شکستگیهای کوچکی هستند که در استخوانهای پا به ویژه در استخوان ساق به وجودمیایند.
برخی از بیماری های زمینه ای نیز می توانند باعث درد پا شوند. ازجمله:
آرترواسکلروز به باریک شدن وسفت شدن رگها به دلیل تجمع چربی و کلسترول گفته میشود. شریانها، رگهای خونی هستند که خون حاوی اکسیژن را در سراسر بدن حمل میکنند. مسدود شدن این شریانها باعث کاهش انتقال خون به قسمتهای مختلف بدن میشود. اگر بافتهای پا، اکسیژن کافی دریافت نکنند ممکن است شما دچار درد پا به ویژه در ساق پا شوید.
اگر خون در رگ غلیظ تر شود و به هم بچسبد میتواند به لخته تبدیل شود. به لختهای که در سیاهرگ عمقی بدن ایجاد میشود، ترومبوز سیاهرگ عمقی میگویند. اکثراً لخته های خونی سیاهرگ عمقی در قسمت ران یا ساق پا تشکیل میشوند. احتمال تشکیل این لختهها زمانی بیشتر میشود که شما برای مدت طولانی فعالیت نداشته باشید، مانند یک پرواز طولانی یا ماشین سواری. همچنین اضافه وزن، مصرف سیگار یا داروهای خاص ممکن است شما را در معرض خطر لخته خون قرار دهد.
آرتروز به التهاب مفاصل گفته میشود. این بیماری ممکن است باعث تورم، درد و قرمزی در ناحیه آسیب دیده شود. آرتروز اغلب مفاصل زانو و باسن را تحت تأثیر قرار میدهد. نقصهای ظاهری ساق پا مثل پاهای پرانتزی ، آسیبهای قدیمی و افزایش سن برخی از عواملی هستند که میتوانند خطر ابتلا به آرتروز مفاصل را افزایش دهند.
شرایط و آسیبهای زیر هم میتوانند باعث درد شدید پا شوند؛ اما کمتر شایع هستند:
لغزش دیسک و فتق دیسک زمانی رخ میدهد که یکی از دیسکها بین مهره های ستون فقرات از جای خود خارج شود. این دیسک میتواند اعصاب ستون فقرات را فشرده کند. این شرایط ممکن است باعث دردی شود که از ستون فقرات به بازوها و پاها سرایت میکند.
بیماری ازگوداشلاتر زمانی رخ میدهد که تاندونی که کاسه زانو را به استخوان ساق پا وصل میکند دچار کشیدگی شود. این وضعیت غضروف درشت نی را از جایی که به استخوان میچسبد، دچار کشش میکند و به دلیل حساسیت و تورم اطراف زانو باعث ایجاد یک توده دردناک در زیر زانو میشود. این مشکل بیشتر در نوجوانانی که در دوران بلوغ دچار جهش رشد میشوند رخ میدهد.
بیماری لگ کالوپرتس به دلیل خونرسانی به مفصل ران رخ میدهد. کمبود خون به استخوان آسیب جدی میزند و میتواند باعث تغییر شکل آن می شود. این ناهنجاریها اغلب باعث درد به ویژه در اطراف لگن، ران یا زانو میشوند.
بسیاری از علائم درد پا وجود دارد که باید از آنها مراقبت کرد و ممکن است نشان دهنده بیماری زمینه ای جدی تری باشد. از رایج ترین علائم درد پا که باید از آنها آگاهی داشته باشید عبارتند از:
عضلات چهار سر رانی در جلوی ران قرار گرفته و دارای چهار سر جداگانه است:
سر هر چهار عضله با هم یکی شده به استخوان کشکک (کاسه زانو) متصل شده سپس از طریق تاندون کشککی به استخوان درشت نی درست زیر مفصل زانو اتصال می یابند. عمل اصلی عضلات چهار سر ران باز کردن مفصل زانو و راست کردن پاست. به دلیل اینکه عضله راست رانی از استخوان خاصره آغاز می شود، انقباض آن موجب خم شدن مفصل ران هم می شود.
عضلات ساق پا را می توان به عضلات خلفی، عضلات قدامی و عضلات بخش جانبی ساق پا تقسیم نمود. این عضلات نیز همانند عضلات ساعد به دلیل قرار گیری در بخش فوقانی ساق پا و داشتن تاندون های بلند، به این ناحیه از بدن یک حالت مخروطی شکل می دهند.
عضلات همسترینگ در پشت ران قرار گرفته و از سه عضله که از برجستگی ورکی استخوان خاصره آغاز شده اند، تشکیل می شود.
هر سه عضله همسترینگ فاصله بین مفصل ران و زانو را پوشش می دهند، بنابراین اینها عملکرد دو گانه دارند: خم شدن زانو و باز شدن مفصل ران.
پزشک معاینه فیزیکی انجام داده و علائم شما را بررسی می کند. مهم است که به طور مفصل نحوه آسیب دیدگی و احساس پای خود را بلافاصله پس از آسیب شرح دهید. این اطلاعات می تواند به پزشک در تشخیص کمک کند. ممکن است به آزمایشات تصویربرداری نیاز داشته باشید تا مشخص شود پارگی جزئی یا کامل در عضلات ساق پا وجود دارد یا خیر. این آزمایشات همچنین می تواند سایر شرایطی را که باعث ایجاد درد در ساق پا می شوند، مانند پارگی تاندون آشیل یا ترومبوز ورید عمقی (DVT) منتفی کند. تحقیقات نشان می دهد که حداکثر 10 درصد از افرادی که علائم کشیدگی ساق پا دارند، DVT دارند که می تواند یک وضعیت تهدید کننده زندگی باشد.
پزشک شما ممکن است موارد زیر را انجام دهد:
متخصصان طب فیزیکی و توانبخشی روش های غیر جراحی را انجام می دهند. این برخی از این روشها عبارتند از:
کایروپرکتیک یا درمان دستی روشی ایمن و مؤثر برای درمان مشکلات و دردهای اسکلتی-عضلانی است که در بسیاری از موارد نتایج بسیار قابل قبولی به همراه داشته است. این روش قابل انجام در کلینیک طب فیزیک و توانبخشی دکتر بیژن فروغ بوده و شما می توانید جهت آگاهی بیشتر درباره این روش و نحوه انجام آن، همچنین تعیین نوبت از این مرکز و مشاوره با کارشناسان ، از طریق تماس با شماره تلفن 02166576424 و شماره واتس آپ ٠٩٣٩٦٩٨٤٤٣٠ اقدام فرمایید.