كانون زنان ایرانی- ترانه بنی یعقوب : نیمی از معتادان زن نخستین پیشنهاد مصرف مواد مخدر را از سوی اعضای خانواده و بستگان نزدیك خویش دریافت می كنند.
نتایج یك پژوهش نشان می دهد كه اولین پیشنهاد مصرف موادمخدر به زنان از طرف اعضای خانواده و بستگان نزدیكشان است.
این پژوهش كه به سفارش سازمان بهزیستی و در ده استان كشور با جمعیت نمونه 1456نفر كه 97نفر آنها را زنان معتاد تشكیل می دهند انجام شده نشان می دهد، بیش از نیمی از معتادان زن 61/52درصد برای نخستین بار در منزل شان اقدام به مصرف مواد مخدر كرده اند و پس از آن در مكانهایی چون میهمانی های دوستانه و خانوادگی به ترتیب 7/23و 5/17درصد به مصرف مواد مخدر پرداخته اند.
بررسی 62معتاد زن كه در این پژوهش با آنها گفت و گو شده نشان می دهد كه میانگین سن شروع مصرف مواد مخدر در میان زنان معتاد در 27سالگی است ، امامیانگین سن شروع مصرف مخدردر مردان 21سالگی است كه به نحو معناداری تفاوت دارد.
همچنین بررسی سن شروع به مصرف مواد مخدر در زنان معتاد نشان می دهد كه 8/36درصد آنان مصرف مواد را از سن 29 سالگی و بالاتر آغاز كرده اند و 9/16درصد نیز در سنین كمتر از 18سالگی به مصرف آن مبادرت ورزیده اند 9/63درصد از زنان معتاد نیز تریاك را به عنوان نخستین ماده مورد مصرف خود و 5/16درصد هروئین 6/14درصد حشیش را ازاولین مواد مورد مصرف خود دانسته اند.
بر طبق یافته های این پژوهش عوامل فردی و خانوادگی در شروع مصرف مواد مخدر بین زنان مهم ترین عامل است اما بیش از دو سوم 5/77درصد از كل معتادان مرد به طور مستقیم تحت تاثیرعوامل اجتماعی مبادرت به آغاز مصرف مواد مخدر كرده اند. اما در زنان سهم عوامل فردی با 9/62درصد نقش بارزی را در سوق دادن آنان به اعتیاد بازی می كند و همچنین بسیاری از زنان تنش ها و مشكلات موجود در خانواده و عوامل خانوادگی و عدم كنترل و نظارت اعضای خانواده بر رفتارهای خود را از مهم ترین علل روی آورن به مواد مخدر ذكر كرده اند.
بررسی مصرف الكل در زنان جمعیت نمونه هم نشان داده است كه از 97زن معتاد جمعیت نمونه 3/76درصد فاقد سابقه مصرف الكل ، 3/11درصد دارای سابقه چنین مصرفی در گذشته و 4/12درصد نیز در حال حاضر به مصرف آن مبادرت می كنند. كه با توجه به این نتایج حدود یك سوم معتادان زن دارای سابقه مصرف الكل 2/30درصد ، مصرف الكل را در سنین كمتر از 19سالگی آغاز كرده اند و میانگین سن شروع مصرف الكل بین معتادان زن 2/22سال است كه در مقایسه با میانگین مشابه برای معتادان مرد 8/18 سال به گونه ای معنادار بیشتر است.
همچنین نتایج این پژوهش نشان می دهدكه میانگین سن شروع به سیگار در میان معتادان زن بیشتر از مردان است یعنی میانگین سن شروع به سیگار در بین زنان معتادی كه سابقه مصرف سیگار دارند 9/24سال است كه در مقایسه با میانگین مشابه برای مردان سیگاری 4/18تفاوت معناداری به چشم می خورد.
این پژوهش در مجموع و با اشاره به الگوی شروع مصرف مواد مخدر در میان زنان و مردان مصرف موادی مانند: سیگار، الكل رادر گرایش به سوی مصرف مواد مخدر مهم می داند و همچنین خانواده، گروه همسالان و برخی محیط های اجتماعی پارك ها، را ... در گرایش به اعتیاد وآسیب پذیری در برابر گرایش به مصرف مواد مخدر مهم عنوان می كند.
یافته های این پژوهش همچنین حاكی بر آن است كه برخی تفاوت های كلی بین الگوی شروع به مصرف مواد مخدر بین زنان و مردان به چشم می آید بدین صورت كه مردان بیشتر تحت تاثیر عوامل اجتماعی و زنان تحت تاثیر عوامل فردی به مصرف مواد مخدر روی می آورند و شدت آسیب پذیری زنان در محیط های خانوادگی در قبال اعتیاد به مواد مخدر بیشتر از مردان است.
نسخه اصلی مطلب عوامل خطر در ابتلای اعتياد زنان را در سایت دکتر محمد آذربایجانی بخوانید.