لکه های قهوه ای رنگ پوست :
گاهی اختلال رنگدانه اي به طور اکتسابي یا ژنتیکی و در مناطق در معرض نور ايجاد ميشود.
به لکه های پهن و ماسک گونه در دوران بار داری ملاسما می گویند که عمدتا روي گونه ها, پيشاني و گاهي اوقات پشت لب و روي چانه ايجاد ميشود و اگرچه بيشتر در خانم ها ديده ميشود ولي ممکن است بدون ارتباط با بارداری و حتی در آقايان هم رخ دهد.
علت بروز ملاسما چيست ؟
هورمونهاي زنانه(قرصهای جلوگیری) ,تشعشعات خورشیدی و ماورا بنفش( لامپهای کم مصرف، مانیتور و مهتابی ها..) و عوامل ارثي سه عامل اصلي موثر در بروز لک هاي صورت هستتد , هرچند عوامل ديگري نيز ممکن است دخيل باشند.
ضمنا برخي از داروها نيز ممکن است باعث بروز لک هايي مشابه ملاسما شوند. خال ها ؛ دانه های قهوه ای تیره یا سیاهی بوده که بسیار شایع هستند . از آنجایی که این لکه های متشکل از سلول های رنگدانه دار پوست ؛ به ندرت ممکن است باعث مشکلاتی شوند ؛ باید آنها را از لحاظ تغییر در اندازه و شکل تحت نظر قرار داد.ایجاد خالها متاثر از زمینه ارثی ،هورمونهای زمان بلوغ و نور ماورای بنفش است.
درمان
درمان ملاسما متاسفانه چندان ساده نيست. توجه به چند نکته ميتواند به درمان کمک کند- بايد نهايت تلاش انجام شود تا از عوامل تشديد کننده لک به خصوص اشعه ماورا بنفش پرهيز شود. همچنين قطع مصرف قرص هاي ضد بارداري نيز به درمان کمک مي کند.
- استفاده از کرم هاي ضد آفتاب اگرچه لک صورت را درمان نمي کند اما ازتيره تر شدن آنها پيشگيري مي کند. بنابر اين ميبايست به طور منظم و مداوم استفاده شوند.افراد کک مکی باید در زمستان هم ضدافتاب بزنند و شیر کافی بنوشند تا کمبود ویتامین دی هم پیدا نکنند.
- داروهاي مختلفي در درمان ملاسمامورد استفاده قرار مي گيرند. اين داروها اغلب ترکيباتي از ترتينويين, هيروکينون ویتامین سی و يا موادي نظير گلیکولیک اسید ؛ آزلاييک اسيدو کوجيک اسيد هستند که ميبايست توسط پزشک براي شما تجويز شوند .
نسخه اصلی مطلب ملاسما را در سایت دکتر گیتا فقیهی بخوانید.