بافت برداری یا بیوپسی که به آن نمونه برداری نیز می گویند، یک آزمایش پزشکی است که معمولاً توسط یک جراح یا متخصص رادیولوژی انجام می شود و شامل برداشتن نمونه ای از سلول ها یا بافت ها برای بررسی وجود یک بیماری یا تعیین وسعت آن است. بافت برداشته شده معمولاً توسط متخصص آسیب شناسی زیر میکروسکوپ بررسی می شود؛ اما می تواند به شکل شیمیایی نیز آنالیز شود. در بافت برداری برشی یا بافت برداری با سوزن ضخیم، قسمتی از بافت ناهنجار را بدون تلاش برای خارج کردن تمام ضایعه یا تومور برمی دارند.
بیوپسی ها بیش از همه برای بررسی و تشخیص عارضه های محتمل سرطانی یا التهابی انجام می شوند. اگرچه بیوپسی، نسبتاً ساده و خطرات آن کم است؛ اما هر عمل جراحی خطری را به همراه دارد که بیشتر این عوارض جانبی موقت است. حتماً دستورالعمل پزشک خود را برای مراقبت بعد از بیوپسی دنبال کنید. تا کنون ثابت نشده است که با بیوپسی یا نمونه برداری بافت مورد نظر قبل از جراحی، موجب انتشار سلول های سرطانی می شود البته در برخی سرطان های داخل شکم این امکان وجود دارد که پس از نمونه برداری وقتی سلول ها به داخل شکم می ریزند شانس عود سرطان بیشتر شود.
بیوپسی یا بافت برداری از جمله خدمات قابل ارائه در رادیولوژی مرکزی اصفهان می باشد. شما می توانید جهت تعیین نوبت و کسب اطلاعات بیشتر با شمارهتلفن 32202762 - 031 تماس حاصل فرمایید.
بیوپسی یا نمونه برداری به لحاظ ماهیت یک عمل واحد است که به روش های کمی متفاوت از هم انجام میپذیرد.
بیوپسی آسپیراسیون به وسیله یک سوزن نازک انجام شده و از طریق این سوزن، نمونه گیری لازم صورت میگیرد.
در بیوپسی سوزنی از سوزنی با قطر بزرگتر استفاده شده و از طریق همین سوزن چون روش بالا، نمونه برداری از مایع میان بافتی انجام می شود.
در این روش طی انجام یک جراحی سرپایی، نمونه لازم از بافت سینه برداشته می شود و به نسبت دو روش قبلی، کمی سنگین تر خواهد بود.
برای انجام بیوپسی باید بیمار روی تخت به سمت پهلو دراز بکشد. پس از آن پزشک متخصص، با ضدعفونی کردن محل نمونه برداری، به آن ماده بیحس کننده موضعی تزریق می کند. (انجام این کار نیازی به بیهوشی کامل ندارد). پس از بیحس شدن محل مورد نظر، پزشک به وسیله سوزن بیوپسی، نمونه برداری را انجام داده و مقداری از مایع میان بافتی را خارج می کند. پس از آن گاز استریل روی محل نمونه برداری گذاشته شده و محل آن بسته می شود.
در انجام نمونه برداری با جراحی، لازم است که در محل مورد نیاز، یک برش ریز زده شده و احتمالاً به جز بیحسی موضعی از یک خواب ملایم یا بیهوشی کامل نیز استفاده می شود. با ایجاد شکاف کوچک، بافت مورد نظر برداشته شده و نمونه گیری انجام می پذیرد. پس از انجام نمونه برداری، شکاف توسط پزشک بخیه زده شده و بسته می شود.
تغییرات در داروهای مصرفی: چند روز قبل از آزمایش، مصرف آسپرین یا سایر رقیق کننده های خون را متوقف کنید. این موارد شامل کلوپیدوگرل (Plavix)، وارفارین (Coumadin یا Jantoven) یا یکی از داروهای ضد انعقاد مستقیم دهانی مانند اپیکسابان (Eliquis) و (dabigatran Pradaxa) می باشد.
تغییر در رژیم غذایی: ممکن است برای انجام بیوپسی به آمادگی های خاصی نیاز باشد؛ مثلاً در بیوپسی روده، باید قبل از آزمون، رژیم غذایی خاصی به بیمار داده شود. چند ساعت قبل از عمل چیزی نخورید و ننوشید.
پس از انجام بیوپسی کبود شدن محل، کاملاً عادی است. برای تسکین درد، می توانید از مسکن های بدون آسپرین محتوی استامینوفن (تایلنول و غیره) استفاده کنید و برای کاهش تورم، اگر نیاز شد، کیسه یخ را روی محل بیوپسی قرار دهید. تا سه روز بعد از نمونه برداری، این کارها را انجام ندهید:
تمامی فرایندهایی که روی بدن انجام می شوند، ممکن است عوارض و خطراتی را به دنبال داشته باشند. برخی از عوارض احتمالی نمونه برداری شامل موارد زیر می شود:
روشهای رادیو گرافی و سونوگرافی از جمله اقدامات تشخیصی هستند که در بیشتر موارد در صورت عدم دقت، می توانند مسیر تشخیص، کنترل و درمان بیماری را تغییر دهند و حتی به قیمت جان بیمار ختم شوند. امروزه مراکز رادیولوژی و سونوگرافی مجهز، دقیق و مدرن زیادی در اغلب شهرها از جمله اصفهان وجود دارد که گزینش و مراجعه به آنها می تواند نتایج مثبتی در پی داشته باشد.