چشم ها پنجره ای رو به هستی هستند که علاوه بر نقش حیاتی آنها در زندگی روزمره، نقش مهمی نیز در ظاهر افراد دارند. افراد زیادی وجود دارند که به دلیل افزایش سن و شل شدگی پوست پلک ها، دچار افتادگی پلک می شوند و به دنبال راهکاری برای بهبود ظاهر چشم خود هستند. در عین حال، افراد دیگری ممکن است دوست داشته باشند تا ظاهر طبیعی چشمان خود را کمی تغییر دهند تا جذابیت بیشتری در آن ایجاد شود.
برای هر کدام از این اهداف، انواع مختلفی از جراحی وجود دارند که بسته به نیاز و خواسته ی افراد انتخاب می شوند. جراحی کانتوپلاستی و بلفاروپلاستی دو نوع از جراحی هستند که اگرچه هر دو بر روی چشم و بافت های مرتبط با آن انجام می شوند اما اهداف و تاثیرات متفاوتی دارند. در این مطلب به معرفی هر کدام از این جراحی ها پرداخته و کاربرد و تفاوت هر کدام با دیگری را بیان خواهیم کرد.
انواع روشهای جوانسازی و درمانی چشم، از جمله بلفاروپلاستی و کانتوپلاستی جزو اقداماتی هستند که توسط دکتر بهرام اشراقی، فوق تخصص جراحی پلاستیک و ترمیمی چشم، با مهارت بالا و بکارگیری تکنیک درست انجام می شوند. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و تعیین نوبت از مطب تهران با شماره های 88713593 - 09309095800 و مطب اصفهان با شماره 03136205114 تماس حاصل فرمایید.
جراحی کانتوپلاستی یک روش جراحی ترمیمی و زیبایی است که با سفت کردن عضلات یا رباط های مرتبط با چشم و اطراف آن، موجب اصلاح و رفع افتادگی گوشه خارجى چشم یا تغییر شکل آن می شود. این جراحی به این دلیل کانتوپلاستی نام دارد که در بخش کانتوس جانبی چشم صورت می گیرد. کانتوس جانبی چشم محلی در گوشه ی بیرونی چشم است که پلک بالا و پایین به هم مرتبط می شوند و به آن کانتوس جانبی نیز گفته می شود. به محل اتصال پلک بالا و پایین در بخش داخلی چشم نیز کانتوس داخلی گفته می شود. در حالت معمول، از نظر ارتفاع، محل کانتوس جانبی کمی بالاتر از کانتوس داخلی است که شکل کشیده ی چشم را ایجاد می کند.
در برخی افراد، کانتوس جانبی ممکن است هم سطح یا پایین تر از کانتوس داخلی قرار بگیرد که منجر به ایجاد شکل افتاده ی پلکی می شود و این مسئله می تواند در ظاهر افراد تاثیر گذاشته و موجب کاهش اعتماد به نفس آنان شود. در این حالت افراد به دنبال راهکاری برای ایجاد تغییر در شکل چشمان خود هستند که جراحی کانتوپلاستی بعنوان راهکاری پیشنهاد می شود. در طی این جراحی، تاندون کانتال برش داده شده و به بالا جابجا شده و یا در محل خود سفت می شود. برای انجام این جراحی معمولا لازم است تا برشی در گوشه ی بیرونی چشم ایجاد شود که پس از جراحی با بخیه بسته می شود. علاوه بر چنین مشکلاتی، کانتوپلاستی با هدف ایجاد شکل چشم گربه ای در چشمان نیز به کار می رود.
جراحی کانتوپلاستی در افرادی که چشم شرقی یا به اصطلاح چشم بادامی دارند با هدف دیگری ممکن است صورت بگیرد. در این افراد هدف از این جراحی این خواهدبود که چشم ها بیشتر باز شده و چشم حالت بزرگتری به خود بگیرد. همچنین جراحی کانتوپلاستی می تواند در بهبود بیرون زدگی پلک پایین (اکتروپیون) نیز کارساز باشد.
با افزایش سن، پوست پلک ها شل شده، عضلات حمایت کننده ی پلک ها ضعیف شده و در نهایت با تجمع چربی در پشت پلک ها منجر به افتادگی پلک می شود. جراحی بلفاروپلاستی نوعی از جراحی مرتبط با چشم است که منجر به ترمیم افتادگی پلک ها شده و می تواند منجر به حذف پوست اضافه، عضلات و چربی گردد. البته باید توجه داشت که افتادگی پلک نه تنها در ظاهر و زیبایی افراد تاثیر می گذارد بلکه انسداد مسیر بینایی توسط پلک پایین آمده می تواند منجر به کاهش دید جانبی نیز شود. بنابراین بلفاروپلاستی علاوه بر اینکه در پزشکی زیبایی کاربرد دارد، در بهبود وضعیت بینایی نیز مفید خواهدبود.
بطور کلی جراحی بلفاروپلاستی برای موارد زیر کاربرد دارد:
درباره کانتوپلاستی، جراحی چشم گربه ای یا چشم روباهی و چشم آسیای شرقی بیشتر بدانید ...
همانگونه که بر اساس توضیحات بیان شده می توان فهمید، کانتوپلاستی و بلفاروپلاستی دارای تفاوت هایی هستند. بطور خلاصه، تفاوت این دو جراحی را می توان چنین بیان کرد:
جراحی بلفاروپلاستی نوعی جراحی برای جوانسازی چشم است که با هدف حذف پوست اضافی از پلک بالا یا پایین انجام می شود اما در جراحی کانتوپلاستی معمولا بافتی برداشته نمی شود.
در جراحی کانتوپلاستی شکل طبیعی چشم تغییر پیدا می کند و گوشه ی چشم دستکاری می شود اما در جراحی بلفاروپلاستی شکل چشم که به دلیل افزایش سن دچار تغییر شده است به حالت طبیعی باز گردانده می شود.
جراحان پلاستيك و ترميمى چشم برای جوانسازی اطراف چشم ممکن است از روشهایی مانند بلفاروپلاستی پلک فوقانی و تحتانی، جراحی لیفت شقیقه، جراحی لیفت ابرو و روشهای غیر جراحی مانند تزریق ژل و بوتاکس استفاده نمایند. باید توجه داشته باشید؛ انجام این روشها به ویژه در نواحی اطراف چشم، اگر توسط پزشک متخصص و مجرب انجام نشود، می تواند عوارض ناخوش آیندی به همراه داشته باشد.