بیضه قسمتی از سیستم تولید مثل آقایان است. این اندام در یک ساک پوستی به اسم اسکروتوم قرار دارد و به پشت آلت تناسلی متصل است. بیضه وظیفه تولید هورمون های مردانگی مانند تستوسترون و همچنین تولید اسپرم را به عهده دارد. در بیضه چند نوع سلول وجود دارد که هر یک وظیفه خاصی دارند. در هر کدام از این سلول ها ممکن است سرطان های مختلفی بروز کند که درمان آن ها متفاوت است. ما در این مقاله قصد داریم به بررسی سرطان بیضه بپردازیم.
در ادامه با علائم سرطان یا بدخیمی بیضه آشنا خواهید شد. همشهریان گرامی؛ در صورت مشاهده هرگونه علامتی از این بیماری، توصیه می شود به اورولوژیست در اصفهان مراجعه نمایید؛ تا با تشخیص زود هنگام و اقدامات درمانی به موقع، از وخامت بیماری جلوگیری کنید.
بدخیمی یا همان سرطان بیضه زمانی اتفاق می افتد که رشد سلول ها در بیضه از کنترل خارج شود. این سرطان اگر در مراحل ابتدایی تشخیص داده شود، به خوبی قابل درمان است. هرچند به طور کلی سرطان بیضه بیماری نادری است، اما از بین سرطان ها شایع ترین سرطان در مردان محسوب می شود.
بسته به نوع سلول هایی که سرطان از آن آغاز می شود، سرطان بیضه به انواع مختلفی تقسیم می شود.
سه نوع سرطان اصلی و شایع تر بیضه به شرح زیر است:
مراحل اولیه این بیماری معمولا بدون درد و سایر علائم طی می شود و همین هم این بیماری را خطرناک می کند؛ چرا که در صورت نبود علائم، اقدامی از سوی بیمار صورت نمی گیرد و تشخیص تا مراحل بعدی بیماری به تعویق می افتد. در هر صورت شایع ترین علائم سرطان بیضه که بیماران ممکن است تجربه کنند، به شرح زیر است:
شایان ذکر است که سرطان بیضه معمولاً فقط یکی از بیضه ها را درگیر می کند و در ۹۰% کیس ها، افراد مبتلا به سرطان بیضه در بیضه خود متوجه توده قابل لمسی می شوند که می تواند دردناک یا بدون درد باشد.
علت ابتلا به سرطان بیضه هنوز به طور دقیق مشخص نشده اما عوامل تاثیرگذاری هستند که شانس ابتلا به سرطان بیضه را افزایش می دهند. بعضی از این عوامل عبارتند از: سابقه ابتلا به سرطان بیضه در خانواده، ایدز یا ابتلا به ویروس HIV، نژاد و قومیت، سیگار کشیدن زیاد و ... .
اما اصلی ترین فاکتور تاثیرگذار، ابتلا به نهان بیضگی می باشد. قبل از تولد، بیضه جنین پسر در شکم او قرار دارد. کمی قبل از تولد یا اندکی بعد از تولد، بیضه ها پایین آمده و در داخل کیسه بیضه قرار می گیرند. با این حال در سه درصد از این پسران، بیضه ها پایین نمی آیند که به این حالت نهان بیضگی می گویند. این بیضه باقی مانده در شکم شانس ابتلا به سرطان بیضه را بسیار افزایش می دهد.
هرچند امکان این وجود دارد که افراد در هر سنی مبتلا به سرطان بیضه شوند اما این بدخیمی بیضه در سنین 20 تا 35 سالگی شایع تر است.
چون تشخیص زودهنگام این بیماری اهمیت دارد، لازم است که افراد در مورد تغییرات در این اندام خود حساسیت به خرج دهند. بهترین زمان برای معاینه شخصی، هنگام حمام کردن است؛ چرا که پوست کیسه بیضه شل می باشد و تغییرات احتمالی محسوس تر خواهد بود.
اگر هرگونه تغییری در این اندام احساس کردید به پزشک متخصص اورولوژی مراجعه کنید. پزشک با انجام سونوگرافی بیضه و سایر آزمایشات در صدد تشخیص این بیماری بر می آید.
درمان سرطان بیضه، بسته به وخامت بیماری و شرایط فرد متفاوت است. درمان اصلی شامل خارج کردن بیضه مبتلا به سرطان می باشد. بسته به شرایط بیمار، ممکن است از سایر درمان ها مانند شیمی درمانی، اشعه درمانی و جراحی وسیع شکمی استفاده شود.
لازم به ذکر است که در صورتی که بیضه سمت دیگر سالم باشد، خارج کردن بیضه مبتلا به تومور تاثیری بر عملکرد جنسی و باروری بیمار ندارد.
برخی از بدخیمی یا سرطان های مثانه پس از درمان مجددا عود می کنند. این حالت از جمله در سرطان هایی با رشد سریع و غیرتهاجمی بیشتر مشاهده می شود. این مسئله بر اهمیت تشخیص درست نوع سرطان و روش درمانی استفاده شده تاکید می کند. همچنین باید به این مسئله نیز توجه داشت که تشخیص سرطان و بدخیمی های مثانه در مراحل اولیه ی خود تاثیر بسیار مهمی در احتمال موفقیت روش های درمان سرطان مثانه خواهدداشت. اگر با علائم بدخیمی مثانه مواجه شدید؛ می توانید به ارولوژیست مراجعه نمایید تا با تشخیص به موقع بیماری شما، ریسک احتمالی مواجهه با عوارض سخت را به حداقل ممکن کاهش دهند.