ملاتونین هورمون مهمی است که توسط غده پینه ال در مغز ترشح می شود. از زمان شناسایی این هورمون در سال 1958 تا به حال مطالعات نشان داده است که ملاتونین هورمونهای دیگری را در بدن تنطیم می کند. این هورمون ها اهنگ و الگوی 24 ساعته عملکرد و پاسخ های بدن را تنظیم می کنند . ازاد شدن ملاتونین در اثر تاریکی تحریک و در اثر نور سرکوب می شود .بنابراین به تنطیم خواب و بیداری ما کمک می کند.
این ماده هم چنین زمان و ازاد شدن هورمونهای جنسی زنانه را تنظیم و کنترل می کند، بر روی دوره های قاعدگی بلوغ و یائسگی تاثیر می گذارد.سطح بالای ملاتونین هم چنین مسئول پدیده پیری در بدن است.بچه ها دارای بالاترین سطح ملاتونین شبانه هستند ،همانطور که سن افزایش می یابد میزان این هورمون کمتر و کمتر میشود بدین معنی که افراد زودتر به خواب می روند و زودتر بیدار می شوند و ممکن است از این الگوی بهم ریخته رنج ببرند.
بیخوابی. ملاتونین باعث اصلاح الگوی خواب در کسانی می شود که از بیخوابی ناشی از سطح پایین ملاتونین رنج می برند (افراد مسن ، و بچه های که اختلال در الگوی خواب انها در نتیجه اوتیسم ،صرع ،سندرم داون یا فلج مغزی است.
سرطان. ملاتونین در پیشگیری و درمان بعضی از سرطان ها مخصوصا انهایی که وابسته به هورمون هستند (برای مثال سرطان پستان، سرطان پروستات ) و سرطان سلول غیر کوچک ریه موثر و مفید است . این ماده هم چنین تاثیر
مثبت داروهای ضد سرطان (مانند اینترفرون و اینترلوکین _2) را افزایش و عوارض جانبی انها را کمتر می کند
افسردگی. ملاتونین در درمان افسردگی مرتبط با سطح پایین ملاتونین،مفید است .(برای مثال اختلال متاثر ...)
مطالعات مقدماتی نشان می دهد که در درمان مولتیپل اسکلروزیز،بیماری کرونری قلب، صرع ، و پوکی استخوان بعد از یائسگی و پیشگیری از سندرم مرگ ناگهانی شیر خوار موثر است.
منابع غذایی وجود ندارد
اشکال دیگر ملاتونین به صورت قرص، کپسول و قرص ها ی زیر زبانی در دسترس است.
نسخه اصلی مطلب ملاتونین (قسمت اول) را در سایت شهزاد محمدیان بخوانید.