لیزر موهای زائد روشی ایمن و کم عارضه است. با این حال مثل هر روشی احتمال بروز عوارض محدودی وجود دارد. برای این که متوجه علت عوارض لیزر موهای زائد بشوید، باید کمی در مورد اساس کار این روش صحبت کنیم. در این بخش می خواهیم به سوالات زیر پاسخ دهیم:
این که لیزر چقدر عارضه داشته باشد، به ویژگی های دستگاه و همچنین رنگ پوست متقاضی بستگی دارد. متفاضیانی که پوست تیره تری دارند، بیشتر مستعد دچار شدن به عوارض پوستی هستند؛ چرا که آن ها ملانین بیشتری در پوست خود دارند. تیرگی پوست می تواند ناشی از برنزه کردن و افزایش سن باشد یا این که به طور ژنتیکی و طبیعی پوست تیره ای داشته باشید. به همین جهت اگر قصد لیزر کردن دارید، باید فعلاً از آفتاب گرفتن و سولاریم پرهیز کنید.
عوامل دیگری که به طور بالقوه می توانند باعث افزایش احتمال عوارض لیزر موهای زائد شوند شامل طول موج لیزر، مدت زمان تابش، اندازه ی نقطه ی تابش و استفاده ی نامناسب از تکنیک های خنک سازی پوست است.
هرچه طول موج دستگاه لیزر بیشتر و مدت زمان تابش کوتاه تر باشد، احتمال وقوع عوارض جانبی کمتر می شود. افزایش طول موج و کاهش مدت زمان تابش باعث می شود که انرژی کمتری جذب ملانین شود. این اتفاق هم در اپی درم دیده می شود و هم در پیاز مو. پس طول موج زیاد و مدت تابش کم باعث کاهش تاثیر لیزر بر حذف موها می شود.
انتخاب صحیح پارامترهای مربوط به دستگاه لیزر، یعنی طول موج و مدت تابش به همراه استفاده از تکنیک های مناسب خنک سازی پوست، باعث به حداکثر رسیدن تاثیر لیزر و به حداقل رسیدن عوارض لیزر می شود. با توجه به این که دستگاه های لیزر معمولاً یک یا نهایتاً دو نوع طول موج را تولید می کنند، خیلی مهم است که دستگاهی متناسب با رنگ پوست شما انتخاب شود. بیشتر مراکز لیزر موهای زائد تنها یک دستگاه لیزر دارند، ولی در کلینیک صدف از ۳ دستگاه لیزر مختلف استفاده می کنیم تا شاهد بیشترین تاثیر و کمترین عوارض باشیم.
دو سه روز بعد از لیزر، ممکن است پوست ناحیه ی تحت درمان کمی قرمز و کم درد را داشته باشد. بسیاری از بیماران می گویند که این درد مشابه با درد آفتاب سوختگی است و به خوبی تحمل می شود. اما خود فرآیند لیزر معمولاً دردناک نیست.
عوارض روش های درمانی مختلف به چند شکل پدیدار می شوند. برخی عوارض طبیعی هستند. به هر حال در طی لیزر یا روش های زیبایی دیگر، شما دارید تغییری در ساختار طبیعی بدن ایجاد می کنید و باید انتظار داشته باشید که بدن شما به آن تغییر واکنش نشان دهد. عوارض طبیعی شامل درد اندک، التهاب و قرمزی پوست می شود. این عوارض لیزر معمولاً موقتی هستند و خیلی زود ناپدید می شوند.
برخی عوارض لیزر موهای زائد مانند پوسته پوسته شدن، موقتی و طبیعی هستند؛ ولی به ندرت مشاهده می شوند. سایر عوارض لیزر مانند تغییر رنگ پوست و ایجاد اسکار، عوارض حاد این روش درمانی محسوب شده و معمولاً ناشی از خطای درمانی هستند. به طور کلی لیزر موهای زائد روشی بسیار ایمن بوده و عوارض جانبی به ندرت مشاهده می شوند.
لیزر موهای زائد به طور خاص پیاز مو و فولیکول های مو که ارگان های موساز بدن هستند را مورد هدف قرار می دهد. آسیب زدن به هر بافتی، واکنش بدن را به همراه خواهد داشت. به همین جهت تخریب انتخابی فولیکول ها می تواند باعث بروز واکنش هایی مانند قرمزی و التهاب پوست در محل های تحت درمان با لیزر شود. ممکن است بعد از لیزر کمی احساس ذوق زدن پوست یا حساس شدن آن نسبت به لمس را تجربه کنید. تورم هم ممکن است دیده شود. البته همه ی افراد این علایم را تجربه نمی کنند.
قرمزی و التهاب معمولاً موقت بوده و خیلی زود ناپدید می شوند. نواحی پوست که دچار این عارضه می شوند، ظاهری مشابه پوستی خواهند داشت که به تازگی وکس یا اپیلاسیون شده باشد. گاهی برای کاهش واکنش پوست به فرآیند لیزر، از داروهای بی حسی موضعی استفاده می شود.
قرمزی و التهاب قابل پیشگیری نیستند و از عوارض طبیعی لیزر موهای زائد محسوب می شوند. در مورد درمان، استفاده از کمپرس سرد بلافاصله بعد از لیزر و استفاده از استروئیدهای موضعی (در صورت نیاز) می توانند باعث بهبود این عوارض شوند.
همانطور که اشاره کردیم، فرآیند لیزر موهای زائد نباید دردناک باشد. گاهی به دلیل حساسیت بالای پوست یا عدم استفاده از تکنیک های خنک سازی در طی درمان، بیمار دچار درد و سوزش پوست می شود. در صورت حساس بودن پوست، ممکن است متخصص لیزردرمانی از بی حسی موضعی استفاده کند. استفاده از کمپرس سرد بلافاصله بعد از درمان نیز باعث کاهش درد می شود.
توجه داشته باشید که التهاب، قرمزی و درد معمولاً چند ساعت تا نهایتاً دو روز بعد از لیزر درمانی برطرف می شوند. علاوه بر کمپرس سرد، این عوارض لیزر معمولاً پاسخ خوبی به حمام با آب سرد می دهند.
همانطور که گفتیم، پوسته پوسته شدن از جمله عوارض محتمل لیزر موهای زائد است و در صورتی که مراقبت های لازم را به درستی انجام دهید، نگران کننده یا خطرناک نیست. این عارضه در درصد کمی از متقاضیان مشاهده می شود و معمولاً عارضه ای خفیف به حساب می آید.
پوسته پوسته شدن باعث خشک و آسیب پذیر شدن پوست می شود. به همین دلیل ممکن است منجر به ایجاد زخم و اسکار های پوستی شود. مراقبت های صحیح مانند استفاده از کرم های مرطوب کننده، می توانند ایجاد زخم ها جلوگیری کنند.
تغییرات خفیف در رنگ پوست از جمله عوارض لیزر موهای زائد است. بسته به شرایط، ممکن است پوست متقاضی بعد از درمان، اندکی روشن تر یا تیره تر شود. افرادی که پوست روشنی دارند، بیشتر دچار تیره شدن رنگ پوست می شوند. افرادی که پوست تیره تری دارند، بیشتر مستعد روشن شدن رنگ پوست هستند.
ایجاد اسکار و زخم را نمی توان از عوارض لیزر موهای زائد در نظر گرفت؛ اما اگر پزشک یا متخصص لیزر اشتباهی در طول فرآیند درمان انجام دهد، ممکن است پوست شما زخم شده و آسیب ببیند. بازهم با انتخاب مراکز معتبر و حرفه ای برای لیزر درمانی، احتمال این عارضه را به حداقل می رساند. علت دیگر ایجاد اسکار، عدم پیروی از توصیه های مراقبتی بعد از لیزر است.
کلینیک صدف در اصفهان با کادر پزشکی متخصص و مجرب به همراه جدیدترین تجهیزات زیبایی، آماده ارائه خدمات در زمینه مزوتراپی مو ، به مراجعه کنندگان گرامی می باشد.