بیماری سلیاک
این نوع بیماری نوعی اختلال ارثی با احتمال تقریبی یک در 3000تولد میباشد روده در اثر آن تغییرات سلول مخاطی منجربه سو جذب میگردد سلولهای مخاطی نسبت به گلوتن که نوعی پروتئین موجود در گندم جو و جودوسر است حساس میشوند قسمتی از پروتئین گلوتن به نام گلیادین مانند ماده ی سمی عمل کرده و باعث اختلال در پرزهای روده وکاهش شدید سطح جذب روده میشود
بسیاری از مواد غذایی از جمله چربی پروتئین، کربوهیدرات، ویتامین های محلول در چربی ،روی و ویتامین های محلول در آب، منیزیم به خوبی جذب نمی شود .شخص مبتلا به بیماری سلیاک در بیشتر موارد اغلب دچار مدفوع چرب،اسهال کاهش وزن وسوتغذیه میشود.در اثر کمبود آهن ،فولات یا ویتامین 12که ممکن است کمخونی به وجود آید
این بیماران به علت کمبود ویتامین Kدچار خونریزی و به دلیل کمبود کلسیم دچار درد استخوانی و گرفتگی عضلات میشوند
خوشبختانه به طور معمول باحذف گلوتن رژیم غذایی تغییرات روده ای تقریبا به کامل از بین رفته و بهبودی حاصل میگردد
حذف گلوتن از رژیم غذایی مشکل است زیرا در تهیه بسیاری غذا ها از جو و گندم استفاده شده است
در صنایع غذایی برای افزایش حجم غذاهایی مانند بستنی،سالاد،غذاهای کنسروی از آرد گندم استفاده میکنند برای افرادی که سلیاک دارند پیشنهاد میشود که برچسب غذایی مواد را مطالعه کنند
در این بیماران ذرت،سیب زمینی ،برنج،آرد سویا جایگزین آرو گندم و جو میگردد
نسخه اصلی مطلب بیماری سلیاک چیست؟ را در سایت شهزاد محمدیان بخوانید.