سندرم تونل كارپال
استفاده نادرست از “كيبورد” و “ماوس” كامپيوتر موجب بروزعارضهئی موسوم به “سندرم تونل كارپال” میشود. اين عارضه بسيار آزار دهنده و دردناك بوده و درمان و جراحی دشواری دارد.
تونل کارپال چيست؟
تونل کارپال، کانالي در مچ است که عصب مياني در آن قرار دارد. اين عصب به انگشت شست و قسمتي از کف دست، انگشت اشاره، انگشت مياني و نيمي از انگشت سوم حس ميدهد. وقتي مچ دست در حالت بدي قرار بگيرد، فضاي کافي براي عصب مديان(عصب مياني) وجود ندارد و به اين عصب فشار وارد ميشود. همچنين وقتي اين تونل ملتهب شود و آسيب ببيند، به عصب هم صدمه وارد ميآيد که باعث سوزش و خارش، کرخ و بيحس شدن، ضعف يا درد در انگشتها ميشود.
علايم
علايم شامل ضعف يا بي حسي در يک يا هر دو دست، مور مور شدن، سوزش و خواب رفتن انگشتان يک يا هر دو دست، درد شديد دست به خصوص در ناحيه مچ دست، پخش شدن درد تا ناحيه آرنج، اختلال در حرکت انگشتان، کاهش قدرت حمل وسايل و اشيا مانند کيف دستي و در موارد شديد، تحليل رفتن و ضعف در بافت ماهيچهاي اطراف شست ميباشد.
چه کساني مبتلا ميشوند؟
بيشتر افراد در 30 تا 60 سالگي دچار اين عارضه ميشوند. همچنين شيوع اين بيماري در زنان بيشتر از مردان است، به طوري که زنان پنج برابر بيشتر از مردان به اين بيماري مبتلا ميشوند.
اين حالت ممکن است به دليل تغييرات هورموني و به هم خوردن تعادل مايعات بدن اتفاق بيفتد. برخي شرايط مانند بارداري و برخي بيماريها مانند پرکاري تيروئيد ، فشار خون بالا ، پوکي استخوان ، چاقي و ديابت هم با ابتلا به سندرم تونل کارپال ارتباط دارند.
علائم و نشانه ها :
1. درد در انگشت شست، نشانه و میانی است به سمت ساعد و بازو هم کشیده می شود. شب ها افزایش می یابد. با افزایش استفاده از دست مثل زمان رانندگی یا خواندن روزنامه افزایش می یابد. با تکان دادن و فشار به کف همان دست کاهش می یابد.
2. بی حسی و سوزش در انگشت شست، نشانه و میانی که به سمت ساعد و بازو کشیده می شود.
3. احساس فشار در یک یا هر دو دست که گاهی این علایم متوجه ساعد می شود در موارد شدیدتر حتی شانه ها هم درگیر می شوند.
4. فلج انگشتان شست، اشاره، میانی و نصف انگشت چهارم در بعضی موارد.
5. عدم توانایی در گرفتن اشیاء و افتادن اشیا از دست.
6. تغییر شکل ناخنها و خشکی پوست دست و انگشتان.
7. حساسیت به سرما.
تشخیص :
1. گرفتن تاریخچه بیماری که کمک بسیاری به تشخیص می کند
2. انجام معاینات فیزیکی توسط پزشک
3. گرفتن نوار عصب
4. در مواردی که بیمار علایم بالینی واضح نداشته باشد از ام.آر.آی جهت تشخیص بیماری استفاده می شود
عوارض :
خطر التهاب تاندونها در بیمارانی که با وجود گرفتاری مچ دست و بروز علایم C.S.T به همان فعالیتهای سابق ادامه می دهند، وجود دارد افزایش فشار روی کانال کارپال و نرسیدن خون به این ناحیه موجب از دست دادن تحرک مچ دست و صدمات عصبی جدی و ماندگار میشود.
درمان :
هدف از درمان برطرف کردن فشار بر روی عصب مچ دست است به این منظور اقدامات زیر از سوی کادردرمانی به شما پیشنهاد می شود :
۱. درمان حمایتی شامل : محدود کردن استفاده از دست یا تغییر شیوه استفاده از آن ؛ استفاده از آتل (یک وسیله بی حرکت کننده)
2. درمان دارویی
3-فیزیوتراپی
4-جراحی