امروزه شاید توجه به زیبایی و حفظ ظاهر بیش ازهر چیز دیگری مورد توجه قرار میگیرد، با پیشرفت چشمگیر علم پزشکی این امر به آسانی قابل دسترس بوده و با انجام جراحیهای زیبایی متعدد میتوان به ایدهآل مورد نظر خود دست یافت. لیپوساکشن یا همان مکش چربی نیز همچون سایر جراحیهای زیبایی از بازار گرمی برخوردار است.
همانطور که میدانید این اصطلاح از دو کلمه لیپو (چربی) و ساکشن (کشیدن با فشار) به دست میآید که مجموعاً به معنی خروج چربیهای اضافی و موضعی زیر جلدی توسط مکش با ایجاد فشار منفی است که از طریق لولهایی به نام کاتول انجام میشود. این عمل در سال 1977 در فرانسه برای اولین بار انجام شد. بدین صورت که مقداری از چربیهای اضافی ناحیه پشت بین کتفها (خلف قفسه صدری) کشیده شده و پزشکان متوجه شدند پس از مدتی پوست اضافی این ناحیه جمع شده و نیازی به برداشتن پوست نبود و از آن پس این عمل جراحی بسته گسترش یافت.
به طوری که امروزه یکی از اعمال شایع در جراحی پلاستیک میباشد. در همان ابتدا چربیها به صورت اصطلاحاً خشک (Dry) ساکشن میشدند که نتیجه عمل چندان مناسب نبود و مقدار زیادی خون از دست میرفت و اکثراً نیاز به تزریق خون به بیمار بود و حجم بسیار محدودی را میتوانستند ساکشن نمایند اما امروزه با تزریق سرم و داروهای مخصوص به داخل نسوج چربی این عمل به آسانی صورت گرفته و نیز میزان دفع خون به مقدار زیاد کاهش یافته و حتی با ساکشن حدود 6-4 لیتر چربی نیاز به تزریق خون نمیباشد و درد و ناراحتی بیمار پس از عمل به مراتب کمتر میباشد.
لیپو ساکشن در مواردی انجام شده و ارزش دارد که اولاً بیمار خیلی چاق نباشد، و اضافه وزن نداشته یا کمتر از 10-5 کیلوگرم بیش از حد نرمال باشد. بیمار قبل از عمل میتواند وزن خود را به حد نرمال نزدیک نماید. ثانیاً چربیها به صورت موضعی و لکالیزه (در یک قسمت از بدن) در محلهای خاصی تجمع داشته باشد، که با کشیدن آنها بیمار وضعیت مناسبی پیدا کند.
حال اگر تجمع چربی به شکل منتشر و در تمام بدن باشد این عمل کمکی به انها نمیکند و مطمئناً بیمار پس از جراحی هیچگونه رضایتی نخواهد داشت. همچنین در مواردی که پوست بیمار خاصیت ارتجاعی خود را از دست نداده باشد و بعد از خارج نمودن چربیها پوست توانایی جمع شدن را داشته و قوام پوست بتواند به حالت اولیه برگردد و نهایتاً بیمار از سلامت جسمی و روحی مناسبی برخوردار باشد.
اگر بیمار زمینه اختلالات قلبی - ریوی و عروقی داشته باشد و در کل نتواند جراحی و بیهوشی را تحمل کند، نمیتواند از این نوع عمل استفاده نماید. از لحاظ نسبی نیز از 15 تا 85 سالگی قابل انجام است. ولی در اکثر موارد بین 50-30 سال ا نجام میشود که در انتخاب بیمار حتماً مسائل ذکر شده باید رعایت شود. در خصوص جنس نیز باید گفت: با توجه به تفاوت نوع تجمع چربی در مردان و زنان در قسمتهای مختلف بدن این عمل بیشتر برای خانمها با تجمع چربی موضعی توصیه میگردد و در مردها به این عمل کمتر نیاز است مگر در موارد بزرگی سینهها. مردها از انجام این جراحی کمتر سود میبرند.