پروتئین سویا چیست ؟
سویا متشکل از ۳۸درصد پروتئین بعلاوه تمام ۹ اسیدامینه ضروری است که یک جایگزین گیاهی باکیفیت بجای پروتئین حیوانی برای ورزشکاران گیاه خوار و ورزشکاران خواهان ارتقای سلامت قلب و عروق است.به طور ویژه پروتئین سویا جداشده حاوی مواد فعال زیستی طبیعی است که ایزوفلاون نامیده می شود.که ممکن است فعالیت انتی اکسیدانی پلاسما را افزایش دهد.در نتیجه آسیب به بافت عضلات به حداقل رسانده و به بهبود عملکرد سیستم ایمنی و ورزشی کمک میکند
اثرعمل : پروتئین به میزان ۱۰تا۱۵ درصد در ورزش های شدید جسمی مصرف میشود در بافت های عضلانی دائما طی فعالیت های بدنی پایین آمده و دوباره بازیافت میشود.نقض در رژیم غذایی با پروتئین پایین باعث تحلیل عضلات میشود و عملکرد ورزشکار را تحت تاثیر قرار می دهد.عواقب مصرف ناکافی شامل ناتوانی برای ترمیم و یا بازیافت عضله ی آسیب دیده،نقض در عملکرد ایمنی،بازیافت ضعیف و کاهش عملکرد است.این مکمل فراتر از کمک به ورزشکااران ،تقاضای بالای پروتئین نیز طی تمرین و رقابت برآورده میکند ،پروتئین سویا در سرعت پایین تری نسبت به پروتئین وی جذب می شود.ممکن است به افزایش تحویل اسید امینه به عضلات کمک کند؛در نتیجه سبب به حداکثر رساندن وزن بدون چربی شود.مزایای عملکردی:ورزشکاران ممکن است از استقامت بهتر،کاهش تجزیه عضله و افزایش وزن بدون چربی بدن بهره مند شوند.
تحقیقات : طبق تحقیقات مشخص شد که مصرف مخلوط پروتئین متشکل از سویا (۴/۵گرم)،۲۵درصد پروتئین وی ایزوله (۴/۵گرم)،۵۰ درصد کازئین(۹/۵گرم) پس از ورزش در مقایسه با پروتئین وی ایزوله به تنهایی (۱۷/۵گرم)به طور قابل توجهی توانایی ساخت عضله (آنابولیسم) را در بدن افزایش می دهد.محققان این افزایش بازیافت را به به سرعت های مختلفی نسبت داده اند که در آن منبع پروتئین به عضلات تحویل داده میشود،در حالیکه پروتئین وی بسرعت تحویل داده میشود.سرعت تحویل پروتئین سویا و کازئین در بدن کمی طولانی تر است.مصرف ترکیبی از منابع پروتئینی پس از تمرین،در نتیجه؛ گسترش زمانی که درآن اسید امینه های ضروری به عضلات تحویل داده می شوند،همراه با اثر آنابولیک طولانی تر تا ۵ساعت،به یک ورزشکار در به حداکثر رساندن وزن خالص بدن و حمایت از بازیافت کمک میکند.
استفاده رایج : به صورت مربا،نوشیدنی های ورزشی،پودرها،وعده غذایی روش های معمولی هستند که ورزشکاران پروتئین سویا در تمرینات خود دریافت میکنند.سویا ایزوله قدرت حمل پروتئین بیشتری نسبت به کنسانتره سویا دارد سویا ایزوله بصورت مکمل برای ورزشکاران ترجیح داده میشود.
ملاحظات : پروتئین سویا به خوبی توسط اکثر افراد تحمل میشود ولی ورزشکاران دارای آلرژی به سویا باید از مصرف آن خودداری کنند.همچنین گزارش هایی از آلودگی بامواد بالقوه خطرناک مانند ملامین،سرب در برخی از محصولات مکمل پروتئین سویا وجود دارد.به نظر نمیرسد نگرانی در سطوح مصرف روزانه ی مکمل سویا وجود داشته باشد سمیت پروتئین توسط استفراغ غیر قابل توضیح،از دادن اشتها و بویی مانند آمونیاک در تنفس یا عرق مشخص می شود.
نسخه اصلی مطلب تاثیر پروتئین سویا در ورزشکاران را در سایت شهزاد محمدیان بخوانید.