زمانی که موضوع مناسب بودن شرایط برای انجام جراحی بینی (رینوپلاستی) پیش میآید، یک قانون طلایی برای تمام متقاضیان صادق است؛ مصرف دخانیات، ممنوع! غالباً به بیماران گفته میشود که باید سیگار کشیدن را برای مدت مشخصی قبل و بعد از عمل، حتی گاهی برای همیشه ترک کنند. آیا جراح پلاستیک صورت بیش از حد محتاط است یا این که سیگار کشیدن واقعاً بر نتیجه عمل بینی اثر میگذارد؟ با ما همراه باشید تا درباره تاثیر سیگار بر نتیجه عمل بینی بیشتر بدانید.
شرط اصلی متقاضی عمل بینی : ترک سیگار
اگر قصد جراحی بینی دارید، احتمالاً خودتان در این باره تحقیق کردهاید و از شرایط متقاضی مناسب این عمل زیبایی آگاه شدهاید. بنابراین احتمالاً میدانید که باید از سلامت عمومی مناسبی برخوردار باشید، سیگار نکشید و انتظاری واقعبینانه از نتیجه عمل داشته باشید. مصرف نکردن دخانیات اقدامی احتیاطی است که تمام متخصصین و جراحان پلاستیک بر آن تاکید دارند. البته این تاکید بیدلیل نیست.اگر سیگاری هستید، هرچند الان کاندیدای مناسبی برای عمل بینی نیستید، اما با کمی کوشش میتوانید از شرایط لازم برخوردار شوید. پیش از هرگونه تصمیمگیری حتماً با جراح مجرب مشورت کنید و عادت سیگار کشیدن خود را به ایشان اطلاع دهید؛ تا با همکاری یکدیگر بتوانید برنامهای را برای ترک موقت یا دائمی سیگار تهیه کنید.
خطر سیگار کشیدن پس از جراحی
اکثر ما از خطرهای سیگار کشیدن به خوبی آگاهی داریم، اما شاید از عوارض سیگار کشیدن قبل و بعد از جراحیهایی مانند عمل بینی اطلاع نداشته باشیم. دخانیات علاوه بر عوارضی که برای سلامتی دارد، احتمال بروز عوارض جانبی متعدد را در دوران بهبود افزایش میدهد. اگر سیگار کشیدن را در دوران بهبود ترک نکنید، باید منتظر بروز عوارض زیر باشید :
تاخیر در التیام یافتن یا التیام نامناسب زخم
نکروز یا از بین رفتن پوست، نوعی مرگ سلولهای پوستی
باقی ماندن جای زخم قابل توجه
تنگ شدن رگهای خونی در اثر نیکوتین، نیکوتین بیش از دو هفته در بدن باقی میماند.
کاهش جریان اکسیژن و خون در ناحیه درمان
انسداد مجرای هوا
افزایش خطر واکنش نشان دادن به بیهوشی
مطلوب نبودن نتایج جراحی یا نامتقارن شدن بینی
خونریزی شدید
افزایش خطر عفونت
پژوهشهای اولیه نشان داده است که سیگار کشیدن مشکلاتی را برای سیستم عروقی بینی به وجود میآورد؛ این خطر وجود دارد، اما این مشکل به اندازه موارد فوق برای جراح نگران کننده نیست. بدن در دوران بهبود پس از عمل بینی آسیبپذیر است. مواد شیمیایی که در اثر مصرف دخانیات در بدن باقی میماند، در این دوران حساس به بدنتان آسیب میزند. بنابراین نهایت سعی خود را برای ترک سیگار بکنید.
تاثیر سیگار کشیدن بر نتیجه عمل بینی
حال که به عنوان یک بیمار احتمالی از مضرات سیگار کشیدن در دوران بهبود مطلع شدهاید، احتمالاً نگراناید که مبادا مصرف دخانیات نتیجه عمل را تحت الشعاع قرار دهد،. شما تنها نیستید، بسیاری از بیماران سیگاری نیز مانند شما نگراناند و غالباً این موضوع را در جلسه مشاوره مطرح میکنند. توصیه مشترک تمام جراحان پلاستیک صورت این است که سیگار کشیدن از دو هفته قبل از عمل تا دو هفته بعد از عمل ترک شود تا بدن در این مدت از استنشاق تمیزتری برخوردار شود، جریان خون نرمال شود و مزایای متعدد دیگری به دست آید. البته همواره بهترین کار این است که اگر میتوانید، سیگار کشیدن را برای همیشه کنار بگذارید.
به خاطر داشته باشید که نیکوتین رگهای خونی را تنگ میکند و اجازه نمیدهد مواد مغذی به راحتی به ناحیه درمان برسد. در نتیجه زخم به خوبی التیام نمییابد و گاهی عفونت و عوارض دیگری مانند مرگ سلولهای پوستی نیز بروز مییابد. به این ترتیب اگر در دوران بهبود نیکوتین در بدنتان وجود داشته باشد، ممکن است هیچگاه آن بینی جذابی را که میخواستید، نداشته باشید. بهترین راهکار کنار گذاشتن این عادت مضر و ارتقاء سلامتی است. پس از عمل تمام بیماران، سیگاری و غیرسیگاری، باید به مدت دو هفته از دود دخانیات دوری کنند.
اثر سیگار کشیدن بر تنفس
به یاد داشته باشید که هدف از جراحی بینی بهبود عملکرد و شکل بینی است. در این بین دغدغه بسیاری از بیماران فقط شکل بینی است، اما برای برخی بهبود عملکرد بینی نیز مهم است. در هر حال جراح یک بینی زیبا با عملکردی عادی را خلق میکند تا راحتتر بتوانید نفس بکشید. قبل از شروع مجدد سیگار کشیدن دو هفته صبر کنید تا خللی در روند التیام ایجاد نشود، البته ترک دائمی سیگار برای حفظ سلامت در درازمدت و سالهای سال به خوبی نفس کشیدن ضروری است.
سیگار کشیدن باعث جمع شدن مخاط و انسداد مجاری هوا میشود و به شدت به سیستم تنفسی آسیب میزند. بسیاری از سیگاریها مشکلات تنفسی وخیمی دارند که دلیلشان جدیتر از آن است که با انجام جراحی بینی اصلاح شود. اگر سیگاری هستید و میخواهید عمل بینی انجام دهید، بینی جدیدتان را به عنوان بخشی از یک سیستم تنفسی بسیار بزرگتر در نظر بگیرید. اگر دخانیات به ریههایتان آسیب زده باشد، مسلماً عمل کردن بینی به تنهایی مشکلات تنفسی را برطرف نخواهد کرد.
درباره وضعیت سلامتی خود و ایمنی عمل بینی با جراحی مشورت کنید که در زمینه رینوپلاستی تجربه بالایی داشته باشد. جراح مجرب اطلاعات بیشتر و دقیقتری را در اختیارتان قرار میدهد و راهنماییتان میکند تا با ایجاد تغییرات لازم هم بینی زیباتر و متناسبتری داشته باشید و هم کیفیت زندگی خود را ارتقاء دهید.