علت و درمان گرفتگی و اسپاسم عضلات کمر
دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]آدرس وب سایت : www.drfarkhani.comآدرس مطب : اصفهان، خیابان شمس آبادی، چهارراه قصر، روبروی بانک ملت، کوی26 تلفن مطب : 32367465 - 031
شکایت از درد و ناراحتی شدید در کمر به علت اسپاسم یا گرفتگی عضله در گروه های عضلانی کمر، شکایت شایعی است که بسیاری از پزشکان و متخصصان از بیماران خود درباره ی آن میشنوند. بیشتر این حالت، به دلیل طیف وسیعی از آسیب دیدگی های جسمی، عارضه های پزشکی و بیماری هایی است که میتواند بر مهره های ستون فقرات، لیگامنت ها، اعصاب، عضلات و گروه های عضلانی و تاندون ها تأثیر بگذارند.اگر استراحت و روشهای درمانی اولیه آنقدر که باید مؤثر نیستند تا میزان دردی را که در اثر گرفتگی عضله کمر تجربه میکنید را کاهش دهند، شما باید با یک متخصص طب فیزیکی دیدار کنید تا درباره برخی گزینه های دیگر درمانی که به شما پیشنهاد میدهند پرس جو کنید.
عضلات کمر مانند طناب های داربست عمل میکنند و به اتصال مهره های ستون فقرات کمک میکنند. اسپاسم عضلانی، معمولاً رگ به رگ شدن یا کشیدگی عضلات میباشد. این عارضه، گرفتگی و سفتی غیرارادی و ممتد فیبرهای عضلانی است و گاهی شبیه یک غده احساس میشود. علت های مرتبط به عضله، در میان شایع ترین علل کمردرد هستند. احساس سفتی در عضلات، ممکن است در زمان های گوناگونی روی دهد و این حس از چند ثانیه تا چند دقیقه و حتی تا چند روز ادامه دارد. حقیقت این است که عضلات کمر زمانی که شما نشسته اید، دراز کشیده اید و یا حتی در زمانی که خوابیده اید، هرگز استراحت نمیکنند. اگر عضلات یک طرف کمر سفت شده، طرف دیگر کمر سعی میکند که شل شود، این حالت را جبران کند تا ستون فقرات در جای مناسب خود حفظ شود. به دلیل اینکه عضلات کمر همیشه در حال کار هستند، دشوار است که به آن عضلات فرصت داد تا استراحت کنند و در هنگام آسیب دیدگی ترمیم شوند.
آسیب دیدگی ها، بیماری ها و عارضه های پزشکی بیشماری وجود دارد که میتوانند بر روی کمر فرد تأثیر بگذارند. اغلب نتیجه این مشکلات، بروز اسپاسم یا گرفتگی عضلانی در قسمت کمر، پا و عضلات پایین کمر میباشد.
برخی از شایع ترین دلایل این عارضه عبارتند از :
- کشش بیش ازحد کمر
- آسیب دیدگی یا التهاب (تورم)
- کم شدن آب بدن (ننوشیدن آب به میزان کافی)
- آسیب دیدگی ساختار زیرین بدن، مهره ها یا دیسک کمر.
- اسپاسم تورتيكولی (كجی گردن) و تتانوس یا کزاز
- استرس، تنش و نگرانی
- سوءتغذیه . درصورتیکه از طریق تغذیه مناسب یا مکمل های ویتامین، به میزان کافی ویتامین های B12 و D وارد بدن نشود، میتواند منجر به بروز اسپاسم یا گرفتگی در عضلات بخش های پایین کمر، گردن درد و درد شدید در بخش های میانی ستون فقرات گردد. کمبود سایر مواد غذایی ازجمله کمبود سدیم، منیزیم و پتاسیم نیز میتواند منجر به این مشکل شود.
- وضعیت بدن غلط. نشستن یا ایستادن در یک حالت برای مدتی طولانی و حتی وضعیت قرارگیری نامناسب در هنگام برداشتن اشیاء مختلف همگی عواملی هستند که میتوانند موجب ایجاد درد شدید در کمر شوند
- به علاوه، آرتروز کمر و ستون فقرات، تنگی کانال نخاعی و ... نیز از دیگر دلایل گرفتگی و اسپاسم عضلات کمر است.
ما به بیماران بسیاری کمک کرده ایم که سلامتی خود را دوباره بازیابند و مشتاقیم که به شما نیز کمک کنیم. برای شروع درمان خود در این کلینیک یا برای دریافت اطلاعات بیشتر می توانید از طریق شماره های 03132367465 و 03132330382 با کلینیک تخصصی دکتر فرخانی تماس حاصل فرمایید.
درصورتیکه به همراه اسپاسم و گرفتگی عضلات کمر، این علائم در شما به وجود آمدهاند با متخصص طب فیزیکی تماس بگیرید.
این علائم عبارتند از:
- بروز ناگهانی اشکال در کنترل ادرار و مدفوع
- ضعف عضلات بازو و پا که موجب میشود در هنگام راه رفتن احساس عدم تعادل یا بیثباتی داشته باشید و موجب میگردد که مسافت کمتری راه بروید.
- درد و بی حسیکه به بازوها و پاها منتقل میشود و بخصوص در هنگام عطسه، سرفه یا در هنگام نشستن این احساس بیشتر میشود.
- در هنگامی که دراز کشیده اید درد افزایش یابد و از شدت آن در شب هنگام قادر به خوابیدن نباشید.
- وجود تب ، کاهش وزن و دیگر نشانه های بیماری در زمانی که گرفتگی عضلات را تجربه میکنید.
در هنگامی که گرفتگی عضلات کمر در شما وجود دارد مهم است که فعال باشید. درعین حال برای کاهش احتمال آسیب دیدگی، ورزش نکنید، از برداشتن اجسام سنگین خودداری کنید و فعالیت هایی که موجب افزایش درد میشوند را محدود کنید. شما میتوانید گرفتگی یا اسپاسم عضلانی را با استفاده از روش های مستقیم درمان کنید.
تحریک الکتریکی، آب درمانی ، التراسوند (درمان با امواج صوتی)، دروهای مسکن موضعی، انواع مختلفی از داروهای تجویزی یا بدون نسخه و روش های درمانی دیگر . برای دریافت مشاوره جهت اطلاع از انواع روش های طب فیزیکی ما در درمان گرفتگی شدید عضلات میتوانید با ماتماس حاصل فرمایید.
کیسه های یخ
- 72 ساعت اول پس از آغاز اسپاسم در گروه های عضلانی قسمت پایینی کمر و همچنین گرفتگی هایی که در قسمت میانی و بالایی کمر روی میدهد، بایستی از کیسه یخ استفاده شود. در هر بار، کیسه یخ فقط باید به مدت 20 دقیقه استعمال شود.
کیسه آب گرم
- کیسه های یخ تقریباً تا 3 روز پس از وقوع گرفتگی یا زمانی که فرد گرفتگی را تجربه کرده است، نباید استفاده شوند. روش های درمانی که همچنین ممکن است جهت تسکین درد و ناراحتی توسط متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی توصیه شوند عبارتند از:
فیزیوتراپی
- طی انجام فیزیوتراپی ، روش های درمانی مختلف جهت کاهش درد و خشکی عضله نیز انجام میشود ازجمله:
سرما و گرما درمانی
- التراسوند : التراسوند شامل گذراندن دستگاه بر روی منطقه دردناک و ارسال امواج صوتی با فرکانس بالا یا پایین به اعماق عضلات میباشد، این امواج عضلات را گرم و گردش خون را در آنها افزایش میدهد.
- شاک ویو درمانی : شاک ویو تراپی از طریق فعالسازی کلی و شل کردن عضلات آسیبدیده و قسمتهای اطراف آن جهت آرام سازی عضلانی، در درمان عارضه اسپاسم موفقیت آمیز است.
- مگنت : مگنت تراپی موجب افزایش جریان خون و اکسیژن دهی میشود و پروستاگلاندين های انباشته که تولید کننده درد هستند را از بین میبرد. این کنش ها از نظر علمی گرفتگی عضلات و به دنبال آن درد را کاهش میدهند.
- حرکات ورزشی : حرکات اصلاحی و کششی نیز ممکن است جهت تقویت و افزایش دامنه حرکتی و همچنین آموزش نحوه قرارگیری مناسب، تجویز شود.
- بریس های طبی بیرونی. استفاده کوتاه مدت از بریس نرم و کرست طبی از طریق بی حرکت نگهداشتن بافت ملتهب یا ساختار ستون مهره ها، میتواند به کاهش درد ناشی از اسپاسم عضلانی کمک کند. درصورتیکه بریس به طور صحیح استفاده و پوشیده شود میتواند درد را تسکین دهد و گرما و راحتی و حمایت را به بدن شما عرضه کند. جهت قرار دادن بریس در وضعیت صحیح و اندازه و مناسب بودن آن با پزشک مشورت کنید.
روش های درمان تزریقی
- تزریق کورتیزون به مدت چند ماه میتواند درد را تسکین دهد به خصوص اگر اسپاسم یا گرفتگی موجب منتشر شدن درد در پاهایتان شده باشد.
ماساژ درمانی
- ماساژ درمانی شامل ایجاد و اعمال فشار یا لرزش بر روی بافتهای نرم بدن نظیر عضلات، بافت همبند، تاندونها، لیگامنت ها و مفاصل میباشد. این روش بر روی کمر انجام میشود تا عضلات آن ناحیه را شل و راحت کند و درد را کنترل، گردش خون را بهبود و استرس و تنش را کاهش دهد.
روش کایروپراکتیک از طریق اصلاح انحراف ها یا دررفتگی های جزئی ستون فقرات به کمک تنظیم دستی ستون فقرات که بخش کلیدی مراقبت کایروپراکتیک میباشد ، به دنبال جلوگیری و درمان کمردرد و سایر مشکلات سلامتی است. روش های دیگر کایروپراکتیک شامل تحریک عضله، تحریک الکتریکی عصب از راه پوست ، لیزرتراپی و آب درمانی میباشند.
نسخه اصلی مطلب
علت و درمان گرفتگی و اسپاسم عضلات کمر را در سایت دکتر علی فرخانی بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید