نقرس شکل حادی از آرتروز است که در اثر کریستالیزه شدن اسید اوریک اضافی در بافت نرم مفاصل ایجاد می شود.این بیماری بسیار سریع ایجاد می شود و در عرض یک شب می تواند یک یا دو مفصل را در گیر کند و صبح هنگام بیدار شدن انگشتان و قوزک دچار تورم،قرمزی و درد می شود.این درد 5 تا 10 روز طول کشیده و سپس از بین می رود و هر چند وقت یکبار عود می کند. این مسئله ناشی از پورین اضافی است که به اسید اوریک تجزیه می شود.پورین توسط بدن ساخته می شود،همچنین در برخی غذاها مخصوصا گوشت قرمز و برخی غذاهای دریایی به وفور یافت می شود.
این بیماری در مردان شایعتر و شروع آن بعد از سن 40سالگی است.از آنجایی که استروژن باعث تخلیه اسید اوریک از کلیه می شود،شروع این بیماری در خانمها بعد از سن یائسگی می باشد.
رژیم غذایی متعادل برای بیماران نقرسی رژیمی است که 70درصد آن کربوهیدرات پیچیده، 10-15 درصد آن پروتئین و 15-18 درصد آن چربی باشد.در ضمن باید مصرف غذاهای حاوی پورین بالا را محدود نموده و غذاهای کم پورین را مصرف نمود.رژیم غذایی که کربوهیدرات آن پایین باشد باعث بدتر شدن نقرس می شود.
-توصیه می شود در هر ماه به مدت 5 روز از مصرف مواد قلیایی خوداری نمایید.
-نوشیدن 8تا 12لیوان آب در روز توصیه می شود.زیرا مقادیر زیاد آب به خروج اسید اوریک اضافی از خون کمک می کند.
-وزن خود را در حد مطلوب حفظ نمایید.زیرا وزن زیاد باعث فشار به مفاصل شده و تولید اسید اوریک را نیز در بدن افزایش می دهد.در ضمن هر گونه کاهش وزن سریع نیز می تواند باعث افزایش اسید اوریک در خون شود.
-مصرف الکل را قطع کنید.زیرا هر نوع الکلی بویژه آبجو سطح اسید اوریک را افزایش می دهد.
-مکمل های روغن ماهی مصرف کنید.زیرا اسیدهای چرب امگا 3 برای تسکین درد و ایجاد مفاصل سالم لازمند.
-میوه جات ،سبزیجات و غلات سبوس دار مصرف نمایید.تحقیقات نشان داده است که حتی سبزیجات دارای پورین بالا نقرس ایجاد نمی کنند.
- مصرف گوشت قرمز و غذاهای دریایی را کاهش دهید.مصرف اینگونه مواد غذایی خطر ابتلا به نقرس را 50درصد افزایش می دهد.
-گوشت مرغ و لبنیات کم چرب مصرف نمایید. گوشت مرغ منبع خوب پروتئین است که در ایجاد نقرس نقش ندارد. در ضمن مصرف 2بار در روز لبنیات کم چرب خطر ابتلا به نقرس را 50 درصد کاهش می دهد.
-مصرف قندهای ساده را کم نموده و به جای آن از قندهای مرکب که در برنج قهوه ای و غلات سبوس دار یافت می شود استفاده نمایید.
-سویا و محصولات آن که منبع خوبی از پروتئین هستند مصرف نمایید.
-مصرف فیبر را افزایش دهید.
-روزانه 3تا5گرم ویتامین c و 10 تا 75 میلی گرم اسید فولیک مصرف نمایید.
-چربیهای اشباع شده و غذاهای آماده مصرف نکنید.
-مصرف غذاهای دارای پورین بالا مانند گوشت قرمز(گاو ، گوساله و خوک ) ، گوشت شکار ، پرندگان دریایی، گوشت اندامها(جگر،دل،قلوه،مغز)، صدف،ماهی ساردین، آسپارگوس، مخمر، قارچ و حبوبات را کاهش دهید.
- مصرف غذاهای دارای پورین کم مانند نوشیدنی های کربن دار، آب میوه، رشته فرنگی، برنج، ماکارونی، تخم مرغ، فرآورده های لبنی کم چرب، پنیر کم چرب، میوجات، آجیل ، زیتون، ژلاتین، و بعضی سبزیجات را افزایش دهید.
فرآورده های لبنی کم چرب و تخم مرغ غذاهای کم پورین با پروتئین مناسب می باشند.
سبزیجات و مواد غذایی که دارای خاصیت درمانی می باشد و می تواند سطح اسید اوریک و تورم را کاهش دهد عبارتند از:
آلبالو و آب آن،سیب،توت فرنگی،تمشک،موز،کشمش آفتابی،سیب زمینی،هویج،کرفس و آب آن،جعفری،شاهی،کلم پیچ،برگ گیاه قاصدک،خیار،چغندر،زیتون و جوانه.
توصیه های غذایی فوق جهت پیشگیری از حملات حاد نقرس می باشد و تنها راه تخفیف حملات حاد نقرس درمان دارویی است.