شروع غذای کمکی باید با چه مواد غذایی باشد ؟
اولین مواد غذایی باید به راحتی هضم بوده و کمترین احتمال ایجاد حساسیت را داشته باشند. غذاهای آماده تجاری موجود در داروخانه ها و فروشگاه ها، در بسیاری موارد حاوی مواد رنگی و مواد نگه دارنده مضر برای سلامتی هستند و برای مصرف مداوم توصیه نمی شوند؛ به علاوه بیشتر آنها ارزش غذایی زیادی ندارند. غذای کودک باید با مواد غذایی تازه موجود در منزل تهیه شود.
غذای کمکی باید با چه وسیله ای به شیرخوار داده شود ؟
از همان روزهای اول باید با قاشق به شیرخوارغذا داده شود ولی در انتخاب نوع قاشق مناسب نیز باید دقت کرد.
قاشق مناسب
لثه های شیرخوران حساس است؛ در صورت برخورد قاشق فلزی سخت با لثه، شیرخوار احساس درد می کند و این تجربه تلخ ممکن است تا مدت ها بعد باعث خودداری او از غذا خوردن شود. قاشق باید کوچک و از جنس پلاستیک مرغوب باشد و به علاوه نباید زیاد گود و یا دارای لبه های تیز باشد. برای غذا دادن به کودک، راحت تر است که دسته قاشق بلند باشد. زمانی که کودک یاد می گیرد خودش از قاشق استفاده کند، بهتر است دسته آن دارای انحنا بوده و تیز نباشد تا علاوه بر راحت تر وارد شدن قاشق به دهان، از آسیب رسیدن به چشم او نیز پیشگیری شود. دست کم تا قبل از نیمه دوم سال دوم زندگی نباید چنگال در اختیار کودک قرار داده شود.
چرا باید غذای کمکی شیرخوار حتما با قاشق داده شود ؟
هر چند نخستین غذاهای کمکی، دارای قوام شل هستند ولی باز هم نباید با شیشه و وسایلی از این قبیل به شیرخوار داده شوند زیرا :
1- استفاده از شیشه و وسایل مشابه برای غذا دادن به کودک، در سیر تکاملی او اختلال ایجاد می کند و همانطور که در بحث های قبلی نیز ذکر شد شیرخوار حتما باید تا قبل از 8 ماهگی غذا خوردن با قاشق را یاد بگیرد، در غیر این صورت کودک تا مدت ها بعد از غذا خوردن امتناع خواهد کرد.
2- دادن غذای کمکی با شیشه و وسایلی از این قبیل، ممکن است باعث ورود مواد غذایی به دستگاه تنفس شیرخوار و بروز حالت خفگی در وی شود.
3- غذا دادن با قاشق به شیرخوار کمک می کند تا دسته ای از عضلات زبان وی تکامل پیدا کرده و او بتواند مواد غذایی را به عقب دهان خود رانده و بلع کند؛ از آنجا که برای مکیدن سینه مادر یا شیشه، نیازی به استفاده از این عضلات نیست تا زمانی که با قاشق به شیرخوار غذا داده نشود، او این مهارت را به دست نخواهد آورد. تکامل این عضلات برای تأمین کیفیت مناسب صحبت کردن کودک در سنین بعدی مفید است.
4- وقتی غذای کمکی با قاشق به شیرخوار داده می شود، او روند غذا خوردن، جویدن، بلع و منتظر ماندن برای قاشق بعدی را یاد می گیرد و در غیر این صورت عادات نامناسب غذایی در کودک ایجاد می شود.
5- از سوی دیگر همانطور که قبلا نیز برای دادن شیر کمکی ذکر شد، کودکی که با شیر مادر تغذیه می شود نباید با شیشه آشنا شود تا دچار سردرگمی در نوع مکیدن نگردد. دادن هرگونه ماده غذایی از طریق شیشه باعث ایجاد مشکل در ادامه تغذیه با شیر مادر خواهد شد.
6- غذای کمکی شیرخوار باید کم حجم و پرکالری باشد، اگر غذا تا حدی رقیق شود که از سر شیشه عبور کند، غذایی پرحجم و کم کالری خواهد شد. به این ترتیب برای رساندن کالری کافی به کودک باید حجم زیادی از غذا به او داده شود و این روش باعث کاهش حجم شیر دریافتی شیرخوار و در نتیجه باعث بروز اختلال در رشد او خواهد شد
مواد اولیه مناسب برای تهیه غذای کودک کدامند ؟
غذای کودک باید از موادی تهیه شود که به طور معمول توسط همه اعضاء خانواده مصرف می شود. در تهیه آن نیز باید از وسایل ساده که به طور روزمره در خانه استفاده می شود، کمک گرفته شود. غذای کودک باید متناسب با وضع فرهنگی و اقتصادی خانواده باشد و درعین حال از مواد اولیه دارای ارزش بالای غذایی استفاده شود. در هر سن باید نسبت های لازم در مواد مغذی مورد نیاز در نظر گرفته شود چرا که در طول مراحل مختلف رشد و تکامل، نیازهای غذایی متفاوت خواهد بود.