می توان از مشاهده بازی های سنتی کودکان ایده های جالبی برای تقلید کردن گرفت. یکی از این بازیها بازی آسیاب است که یک نفر رهبری بازی را بر عهده می گیرد و سایر بچه ها اعمالی که او می گوید و انجام می دهد را تقلید می کنند، آسیاب بشینو غیره که با آهنگ خاص آن خوانده می شوند.بازیهای دیگری هم هستند که در آنها از تقلید استفاده شده است و برای برانگیختن کودک شیوه های مفیدی هستند.
یا می توانید بازیها را خودتان طراحی کنید، مثلا جلوی کودک بایستید و حرکات ساده ای انجام دهید و بگویید :اینکار را بکن مثلا خم شوید یا دستتان را روی سرتان بگذارید و بعد هربار کار را کمی مشکل تر کنید. بعدها این بازیها را گسترده تر کنید و صداها را نیز در بازی در بیاورید. مثلا شما یک صدایی را بگویید و کودک تقلید کند (میو-میو ،بع-بع و غیره). در یک مرحله جلوتر ، اینکار را با یک عملی که سمبل آن حیوان خاص است، ترکیب کنید. مثلا در حالیکه می گویید کواک-کواک، دستهایتان را مانند اردک حرکت دهید.
مفید است که با فرزندتان بازی کنید و کارهایی برای تقلید کردن به او نشان دهید. برای مثال به او نشان دهید که چطور می تواند با اسباب بازی هایش بازی کند. مثلا یک ماشین اسباب بازی را روی زمین بکشد تا صدای موتورش به گوش برسد، یا تکان دادن و خواباندن عروسک و کارهای دیگر.در آغاز ممکن است لازم باشد دستهای او را بگیرید و او را به انجام آن عمل وادارید.مثلا دستهایش را روی ماشین بگذارید در حالیکه مشغول جلو و عقب کردن آن هستید.
همچنین خوب است که دو اسباب بازی مشابه داشته باشید که او بتواند همان کاری را که شما انجام می دهید در همان زمان انجام دهد، نه اینکه مجبور باشد صبر کند تا شما آن کار را تمام کنید و بعد او انجام دهد.
کارهای خانه :
به او اجازه دهید از کارهایی که شما در خانه انجام می دهید تقلید کند(گردگیری و کارهای دیگر). یک وسیله گردگیری یا یک جارو به اواختصاص دهید.وقتی کاری را انجام می دهید،اجازه دهید او هم سعی خودش را بکند.مثلا چرخاندن درب بطری و باز کردن آن یا چیدن سفره غذا.
آینه ها :
بچه ها می توانند چیزهای زیادی از نگاه کردن خودشان در آینه بیاموزند و بخصوص می توانند حرکات دهانشان را در آینه رویت کنند. ایده آل است که آینه بزرگ باشد و در سطح زمین به دیوار ثابت شده باشد تا کودک بتواند به راحتی جلوی آن بنشیند یا حتی دراز بکشد.
سوراخی روی دیوار :
یک مقوای بزرگ که رویش یک سوراخ است و چند عدد شیئ کوچک می تواند یک وسیله ای برای تشویق صداسازی های کودک باشد. احتمالا فرزندتان بدون اینکه احتیاج به تشویق داشته باشد اشیا را به داخل سوراخ خواهد انداخت. برای این بازی شما در یک طرف مقوا بنشینید و کودک در سوی دیگر . وقتی که او یک شیئ را از سوراخ بیرون می اندازد شما دوباره آن را به طرف کودک بیاندازید. اینکار فقط با یک اسباب بازی انجام دهید تا کودک مفهوم بازی را درک کند.
از این به بعد وقتی یک اسباب بازی را از سوراخ انداخت، باید آنقدر صبر کنید تا یک چیزی بگوید و بعد شما اسباب بازی را دوباره بطرف او بیاندازید. حتی می توانید با نشان دادن اسباب بازی از داخل سوراخ او را برانگیزید. باید بلا فاصله بعد از این که چیزی گفت اسباب بازی را از سوراخ به داخل بیاندازید. بعد از این مرحله فقط در صورتی اسباب بازی را بطرفش بر گردانید که از کلمات شما تقلید کند. مثلا بگوییدتوپ و اگر گفتتو از او قبول کنید.اگر این را هم توانست انجام دهد کار را مشکل تر کنید و از او بخواهید کلمه را درست مثل شما بگوید. البته در هر مرحله فرصت کافی و تمرینات لازم را به کودک بدهید.
نسخه اصلی مطلب بازی ها را در سایت لیلا رستم شیرازی بخوانید.