می توان گونه ها را به حق ستون اصلی زیبایی صورت دانست ، زیرا تحلیل رفتن تدریجی آن یا اصولا عدم وجود گونه ای با سایز مناسب شاید مهمترین عامل عدم تناسب اجزای مختلف صورت باشد.از این روست که در هر بیماری که با انگیزه ی زیباتر شدن صورت مراجعه می کند ، نگرشی کلی به صورت و ارزیابی ذهنی اجزای صورت و در رأس آن ها گونه ها می تواند بسیار کارگشا و مفید باشد. اما افرادیکه نیازمند برجسته ساختن گونه هستند را می توان به دو دسته تقسیم کرد:
1- افرادیکه در سنین پایین تر گونه ای مناسب داشته اند و با گذشت زمان و گاهی به علت لاغر شدن بافت گونه سریعا در آنها تحلیل رفته است.
2- افرادیکه از سنین پایین هم گونه متناسبی نداشته اند و خلأ وجود گونه ی مناسب روی زیبایی متناسب چهره آنها اثری نامطلوب دارد.
در هر دو دسته این افراد دو راه عملی برای ایجاد گونه وجود دارد:
1- استفاده از پروتزها
2- استفاده از ترکیبات تزریقی پرکننده یعنی فیلرها مثل چربی و ژل ها
استفاده از پروتز گونه روشی استاندارد برای ایجاد گونه می باشد ، اما متاسفانه دو مسئله عمده کاربرد آن را در بعضی موارد با مشکل روبرو می کند.
1- عدم تقارنی که بطور طبیعی در هر صورتی دیده می شود و اگر کمی بیش از حد معمول باشد، با استفاده از پروتزهای گونه که معمولا اندازه ای یکسان دارند ، نمی توان این عدم تقارن را تصحیح کرد و حتی گاهی بزرگ شدن گونه بوسیله پروتز باعث نمایانتر شدن همین عدم تقارن می شود.
2- نکته دوم آن است که در هر پروتزی از جمله پروتز گونه هنگامی نتیجه مطلوب خواهیم داشت که ضخامت بافت نرم﴿یعنی عمدتا لایه چربی ﴾روی پروتز کافی باشد، در حالیکه معمولا علت آن که فرد می خواهد پروتز گونه بگذارد آنست که چربی عمده ای در این ناحیه ندارد و این روند کم شدن چربی با گذر زمان باعث نازکتر شدن بافت نرم روی پروتز می شود و در نتیجه بیماری که در ابتدای گذاشتن پروتز از فرم آن راضی می باشد، از چند ماه پس از عمل بتدریج متوجه دیده شدن پروتز از سطح پوست می شود و با نارضایتی به پزشک مراجعه می کند.با توجه به همین دو نکته بالاست که استفاده از تزریق چربی برای بزرگ کردن گونه ها ظرف چند سال اخیر رواج یافته است .
چرا تزریق چربی ؟
به چه علت از ژلها استفاده نمی کنیم؟ در مورد اینکه معمولا دیگر از ژلها استفاده نمی کنیم علت آنست که ژلهای غیر قابل جذب و طولانی اثر با گذر زمان ایجادعوارض مثل توده های زیر پوستی و نامنظمی سطح پوست کرده و در عین حال تزریق هر ماده ای کنار آنها ﴿مثلا تزریق دفعات بعدی ژل یا چربی﴾می تواند منجر به عفونت آنها شود.
ژلهای قابل جذب با کیفیت هم معمولا آنقدر در حجم لازم برای پر کردن گونه ها پر هزینه هستند که استفاده از آنها را منطقی نمی سازد. در مورد تزریق چربی هیچ یک از دو اشکال بالا وجود ندارد .اولا تزریق چربی گونه به نسبت حجمی که استفاده می شود و مدت ماندگاری آن ﴿که در صورت لاغر نشدن بیمار سالها می ماند﴾بسیار کم هزینه تر از هر نوع پروتز یا ژلی است،
ثانیا با هیچ عمل جراحی یا تزریق بعدی در صورت تداخل و ممانعتی ندارد،ثالثا از زمانیکه بحث مفید بودن سلولهای بنیادی و توانایی آنها در ترمیم بافتهای بدن بوجود آمد ،بافت چربی به عنوان مهم ترین منبع سلولهای بنیادی در افراد بالغ مورد استفاده های فراوان برا ی ترمیم بافتی قرار گرفت به قسمی که مشخص شد در افرادی که تزریق چربی گونه کرده اند ، علاوه بر پیدایش گونه ای زیبا ، کیفیت پوست محل تزریق ، لکه ها و رنگدانه های آن ، خشکی پوست ،شلی آن و بسیاری از اشکالات دیگر با گذشت زمان بهتر و بهتر شده است و این را به قدرت بافت سازی سلولهای بنیادی که در بافت چربی وجود دارند ، نسبت می دهند.
تزریق چربی در واقع پیوند چربی از یک قسمت از بدن فرد به قسمت دیگر آن است. در این روش معمولا یک نقطه حاوی چربی ﴿بیشتر پهلوها و قسمت خارجی ران﴾بیحس شده و سپس با ظرافت چربی از آن گرفته می شود ، چربی شستشو داده شده و فر آوری می شود. سپس با استفاده از وسائل خاص پس از بیحس کردن گونه ها به این نقطه تزریق می شود .
چند نکته در این مورد جای تذکر دارد :
1) اولا بر خلاف تصور عمومی بطور معمول با استفاده از چربی نمی توان گونه هایی اغراق آمیز ایجاد کرد و معمولا نتیجه تزریق چربی طبیعی است و پس از چند ماه در نگاه و لمس کسی قادر به تشخیص آنکه تزریق چربی صورت گرفته است نخواهد بود و چون منظره و قوام کاملا طبیعی است.
2) چون در واقع پیوند سلولهای چربی صورت می گیرد ، لذا نمی توان از قبل پیش بینی کرد که دقیقا چند درصد این سلولها زنده می مانند. این درصد مابین 70%-30% متغیر است . بنابراین ممکن است بیمار 3-1 بار تزریق نیاز داشته باشد که حداقل دو ماه از هم باید فاصله داشته باشند اما حداکثری وجود ندارد و مثلا بیمار می تواند هر سال یکبار تا زمان رفع نیاز تزریق کند.
3) تزریق چربی هیچ ممانعتی از سایر کارهای زیبایی صورت نمی کند. یعنی هر نوع عمل جراحی و تزریق ژل یا بوتاکس یا تزریق چربی مجدد پس از انجام تزریق چربی امکانپذیر است.
4) اگر بیماری پس از تزریق چربی لاغر نشود یا بیماری سختی پیدا نکند ، معمولا نتایج تا چند سال باقی می ماند.
5) در همه افراد دو گونه با هم متفاوتند و برخلاف سایر روشها در تزریق چربی می توان با تزریق بیشتر به سمت کوچکتر ، عدم تقارن را بهبود بخشید ﴿برخلاف پروتز گونه﴾.
6) از آنجا که برجستگی بینی نسبت به گونه ها سنجیده می شود ، بنابراین قبل از هر نوع عمل بینی ابتدا برجستگی گونه های خود را تصحیح کنید و سپس عمل بینی را انجام دهید تا ارتفاع متناسبی برای بینی شما انتخاب شود.
7) در افرادیکه دچار تحلیل گونه ها بر اثر ﴿ گذر زمان یا لاغری﴾ شده اند ، هدف بازگرداندن گونه به حالت اولیه و طبیعی است نه ایجاد گونه ای اغراق آمیز و غیر طبیعی . تزریق چربی با این هدف بطور مشخص فرد را سالها به عقب برمی گرداند.