انگشت شست پا از دو مفصل تشکیل شده است. بزرگترین مفصل متاتارسوفالانژ (MTP) است، جایی که اولین استخوان بلند پا (متاتارس) به اولین استخوان انگشت پا (فالانکس) متصل می شود. بونیون ها در محل اتصال MTP ایجاد می شوند. بونیون یا هالوکس والگوس برجستگی استخوانی دردناکی است که در قسمت داخلی پا در مفصل انگشت بزرگ پا ایجاد می شود. از بونیون اغلب به هالوکس والگوس یاد می شود.
هالوکس به معنای شست و والگوس یعنی انحراف به سمت خارج است. فشار وارده بر مفصل انگشت بزرگ پا باعث می شود که انگشت شست پا به سمت انگشت دوم منحرف شود. به مرور زمان، ساختار طبیعی استخوان تغییر کرده و باعث ایجاد برآمدگی پینه می شود. این بدشکلی به تدریج افزایش یافته و ممکن است در هنگام پوشیدن کفش یا راه رفتن دردناک شود. اختلال پیشرونده استخوان می تواند دردناک شود در این صورت شما باید به دنبال درمان باشید. بسته به شرایط بیمار، گزینه های جراحی و غیر جراحی وجود دارد.
در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سلمان فلاح، برای رفع بسیاری از دردها، توانبخشی بیماران و درمان بسیاری از بیماری ها و عوارض ناشی از آنها، از روشهای موثری مانند ، فیزیوتراپی ، طب سوزنی ، اوزون درمانی ، PRP ، مگنت درمانی ، شوک ویو درمانی ، تکارتراپی ، ورزش درمانی ، ارتوکین تراپی ، لیزر درمانی پرتوان و ... که همگی غیر جراحی بوده و به صورت سرپایی انجام می شوند، استفاده می شود. لطفا جهت ارتباط با این مرکز ازطریق تماس با شماره تلفن 03191011414 اقدام فرمایید. همچنین می توانید از طریق واتساپ شماره ۰۹۳۰۳۹۷۰۰۲۰ ،با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.
برای ابتلا به هالوکس والگوس، نمی توان یک دلیل مشخص آورد. درواقع می توان گفت تأثیر هم زمان چندین عامل مختلف در ایجاد این بیماری نقش دارد. ژنتیک یکی از عوامل مؤثر در ابتلا به آن است. برخی ژن ها، باعث انعطاف پذیری بیشتر رباط ها شده و به این ترتیب احتمال به وجود آمدن بونیون را بیشتر می کنند. به همین دلیل این عارضه تا حدی زمینه ارثی و خانوادگی دارد. پوشیدن کفش نامناسب و تنگ، ایستادن طولانی مدت و فشاری که در حین راه رفتن به پا وارد می شود، در کسانی که زمینه ارثی بیماری را دارند، می تواند علت هالوکس والگوس و انحراف شست پا باشد. داشتن برخی از ریسک فاکتورها هم احتمال ابتلا به آن را افزایش می دهد. این عوامل عبارتند از:
عواملی که ممکن است احتمال انحراف شست پا را افزایش دهند عبارتند از:
پزشک در مورد سوابق پزشکی، سلامت عمومی و علائم از شما سؤالاتی می پرسد. وی پای شما را به دقت معاینه می کند. با این که پزشک می تواند بر اساس علائم موجود روی پا و ظاهر پای شما ابتلا به هالوکس والگوس شست را تشخیص دهد؛ ولی دستور عکس برداری به وسیله اشعه ایکس را نیز می دهد.
به کمک تصاویر گرفته شده با اشعه ایکس می توان تراکم ساختارهایی مانند استخوان ها را مشخص کرد. عکس گرفته شده به وسیله اشعه ایکس به پزشک کمک می کند تا تراز انگتان پا را بررسی کرده و آسیب دیدگی مفصل متاتارسوفالانژ را تشخیص دهد. تراز استخوان ها پا در زمانی که نشسته یا ایستاده اید تغییر می کند. پزشک به وسیله اشعه ایکس در حالی که ایستاده اید از پای شما عکس می گیرد تا به طور واضح بتواند ناترازی استخوان ها در پای شما را مشاهده کند. وی از عکس های گرفته شده به وسیله اشعه ایکس برای تعیین میزان انحراف و مشخص کردن بهترین روش برای صاف کردن آن کمک می گیرد.
عدم توجه به انحراف انگشت شست پا (هالوکس والگوس)، می تواند موجب ناراحتی در بورس (کیسه ی پر از مایع دربرگیرنده ی مفصل) شود. بدین ترتیب بورس دچار التهاب و ورم شده و باعث ایجاد درد و حساسیت نسبت به لمس در ناحیه ی مفصل می شود. همچنین ممکن است مفاصل دیگر انگشتان پا به محدودیت های حرکتی دچار شوند. به این عارضه بورسیت گفته می شود. از دیگر عارضه های ایجادشده به دلیل انحراف انگشت شست پا، می توان موارد زیر را نام برد:
گزینه های درمانی بدون جراحی:
اگر درد ناشی از هالوکس والگوس شدید بوده و علائم با استفاده از دیگر روش های درمانی برطرف نشدند، در مورد جراحی با پزشک خود مشورت کنید. در جراحی پزشک استخوان انگشت بزرگ را تراشیده و مجدداً این انگشت را با دیگر انگشتان هم تراز می کند. جراحی هالوکس والگوس بسیار رایج بوده و تنها روش موجود برای درمان هالوکس والگوس می باشد. برای انجام جراحی بونیونکتومی گزینه های متعددی وجود دارد. با پزشک خود مشورت کنید تا گزینه مناسب برای خود را بیابید. معمولاً جراحی به بهبود هالوکس والگوس کمک می کند؛ اما هیچ تضمینی وجود ندارد که درد کاملاً برطرف شده یا انگشت کاملاً صاف شود. پس از جراحی باید تغییراتی در سبک زندگی ایجاد کرده و ورزش هایی را نیز انجام داد تا در آینده انگشت مجدداً دچار درد و التهاب نشود. انجام جراحی نیز خطراتی همچون احتمال عفونت، بازگشت هالوکس والگوس یا کاهش حس انگشت بزرگ پا را به همراه خواهد داشت. پزشک عوارض و خطرات احتمالی جراحی را برای بیمار توضیح می دهد تا بیمار بتواند آگاهانه تصمیم بگیرد.
درمان شانه درد با توجه به علت ایجاد آن و همچنین میزان و نوع آسیب دیدگی شانه متفاوت است. متخصصین طب فیزیکی انواع دردهای شانه را بدون جراحی و با بکارگیری روشهای کم تهاجمی مانند فیزیوتراپی شانه بهبود بخشیده و درمان می نماید. شما می توانید برای بهره مندی از این روشها به کلینیک طب فیزیکی و توان بخشی دکتر سلمان فلاح در اصفهان مراجعه نمایید.