آسپارتام یک شیرین کننده مصنوعی است که بصورت وسیعی بجای شکر در غذاها و نوشابه های کم کالری استفاده می شود و نیزجزئی ازترکیب برخی از داروها می باشد. با وجود استفاده زیاد و شهرت آن، در سالهای اخیرمنشاء بحث فراوان برای عوارض جانبی که برای سلامتی دارد، بوده است.
سازمان دارو و غذای آمریکا در سال 1981 برای استفاده در غذاها و آشامیدنی ها، مصرف آسپارتام را تایید نمود. بر اساس گزارش این سازمان، بیش از 100 مطالعه ،ایمنی آن را برای اکثر مردم نشان داده اند. میزان دربافت روزانه قابل قبول آسپارتام 50 میلیگرم به ازاء هر کیلوگرم وزن بدن می باشد. دریافت روزانه اغلب مردم به این مقدار نمی رسد. اگر یک شخص 68 کیلوگرم باشد باید حدود 19 بطری سودا یا 85 بسته آسپارتام مصرف نماید ، تا از این میزان تجاوز نماید. افرادی که معمولا محصولات حاوی آن را مصرف می نمایند، بطور متوسط حدود 4.9 میلی گرم به ازاء هر کیلوگرم وزن خود دریافت می کنند.، که کمتر از 10 درصد میزان مجاز می باشد.
1- تاثیر بر وزن:
2- تاثیر بر اشتها:
3- تاثیر بر روی متابولیسم:
4- خطر برای سلامتی
مطالعه ای که بر روی موشها در سال 2019 انجام شد ،نشان داد که آسپارتام تاثیرات منفی بر روی خون و پارامترهای بیوشیمیایی آن ها داشت. هر چند مطالعات بیشتر حیوانی و نیز مطالعا بر روی انسان ها مورد نیاز هستند.
نگرانی هایی وجود دارد که مصرف طولانی مدت آسپارتام برای سیستم عصبی مرکزی و محیطی ایجاد آسیب می نماید. در سال 2016، مصرف 50-40 میلی گرم آسپارتام به ازاء هر کیلوگرم وزن بدن در روز، به موشها برای 3 ماه داده شد و مشاهده شد که پس از این مدت تاثیرات مضری بر روی ساختار عصبی سیا تیک آنها دیده شد و پس از قطع مصرف برای یک ماه نیز، بهبودی کامل حاصل نشد. البته هنوز مطالعات انسانی انجام نشده است تا تاثیر آسپارتام بر روی سیستم عصبی مشخص شود.
این موارد در برخی مطالعات مشخص شده اند که توسط آسپارتام تشدید می شوند ( البته قطعی نیستند):
ولی در هر حال هنوز نگرانی مهمی برای بی خطر بودن آسپارتام با مقدار 40 میلی گرم به ازاء هر کیلوگرم وزن بدن وجود ندارد.
1- فنیل کتونوریا:
این یک اختلال ژنتیک متابولیسمی است که در آن سطوح اسید آمینه ضروری فنیل آلانین در خون افزایش می یابد. اشخاص با این بیماری از متابولیزه کردن (سوخت و ساز) فنیل آلانین یصورت مناسب ناتوان هستند. بنابراین احتیاج دارند که مصرف آنرا محدود یا بطور کلی آنرا حذف نمایند. فنیل آلانین یکی از دو اسید آمینه ای است که آسپارتام را می سازد. البته آسپارتام خیلی کمتر از سایر غذاهای روزمره نظیر گوشت ، ماهی، تخم مرغ و لبنیات، تولید فنیل آلانین می نماید.افراد دارای این اختلال باید تمام منابع غذایی حاوی این اسید آمینه را مد نظر داشته باشند تا دچار مسمومیت نشوند.
2- تاردیودیس کینزیا ( Tardive Dyskinesia):
این یک اختلال عصبی است که باعث حرکات تند ناگهانی و غیر قابل کنترل در صورت و بدن می شود. اغلب اوقات این اختلال در اثر مصرف طولانی مدت داروهای آنتی سایکوتیک (ضد روانپریشی) ایجاد می شود. ارتباطاتی بین تولید فنیل آلانین در بدن و این اختلال هم مشاهده شده است.
بسیاری از غذاها و نوشیدنی هایی که برچسب بدون قند (suger Free) را یدک می کشند، حاوی اشکال مختلف شیرین کننده های مصنوعی می باشند نظیر: سودای رژیمی، آبمیوه های با قند کم، آب طعم دار، ماست کم چرب، شبر کم چرب طعم دار، پودینگ های بدون قند، ژلاتین، بستنی کم چرب یا لایت، برخی داروهای تجویزی یا بدون نیاز به نسخه پزشک نظیر ویتامین های جویدنی.
کسانی که تمایل دارند تا مصرف آسپارتام را محدود کنند شاید بخواهندیک شیرین کننده طبیعی را امتحان کنند. پیشنهاد برای آنها می تواند عسل، شربت افرا، برگ های استویا و ملاس می باشد.
محدودیت مصرف شیرین کننده های طبیعی هم باید مد نظر باشد تا از مواردی نظیر افزایش وزن، دیابت و پوسیدگی دندان جلوگیری شود.
هنوز موارد مورد بحث فراوانی در مورد بی خطری آسپارتام، علیرغم تاییدیه هایی که دارد، وجود دارد. برخی شواهد می گویند که آسپارتام ممکن است تاثیرات منفی بر روی سلامتی نظیر اختلال وزن، زایمان پیش از موعد و برخی انواع سرطان داشته باشد. که البته تحقیقات بیشتری بر روی انسان لازم است تا این موارد را اثبات نماید.
در افراد چاق، مصرف منظم شیرین کننده های با کالری کم، ممکن است خطر بیماریهای متابولیک نظیر دیابت تیپ 2 را افزایش دهد. افرادی که شرایط خاصی نظیر فنیل کتونوریا و تاردیودیس کینزیا دارند، باید از آسپارتام اجتناب کنند. سازمانهایی نظیر سازمان دارو و غذا، آسپارتام را با شرط رعایت مقدار خاصی در روز، برای انسان بی خطر و آن را تایید کرده اند.
شما می توانید برای بیشتر دیده شدن از بهترین فضای تبلیغات آنلاین استفاده نمایید. گروه نرم افزاری پزشک آنلاین با قرار دادن چنین فضایی در اختیار شما، این امکان را فراهم می سازد که به یکی از پر بازدید ترین سایتها نسبت به رقبای خود تبدیل شوید. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با شماره 09128883465 تماس حاصل فرمایید.