سرطان آلت تناسلی مردان
دکتر پیمان صالحی [ متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری ]آدرس وب سایت : www.drsalehi.irآدرس مطب : اصفهان ، اتوبان آقا بابایی ، بعد از روگذر حکیم شفائی ، بلوار سلامت، شهرک سلامت اصفهان ، طبقه دوم تلفن مطب : 35548081 - 031
سرطان آلت تناسلی مردان زماني ایجاد می شود که سلول های آلت تناسلی به رشدي غیر قابل کنترل و غیرطبیعی دچار شوند. معمولاً این نوع سرطان در سلول های پوستی ظهور مي كنند و ممکن است راه خود را به بافت های درونی تر پیدا کنند.
این بیماری یک بیماری نادر است و می توان با روش های مختلف آن را درمان کرد، از جمله اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود. انواع مختلف سرطان آلت تناسلی مردان شناسایی شده اند که شامل موارد زیر هستند:
- سرطان سلول های سنگفرشی یا اپیدرموئید: عامل بیش از ۹۵ درصد سرطان های آلت تناسلی مردان است. این نوع سرطان معمولاً بر رو یا در زیر پوست ختنه گاه ایجاد می شوند. اما احتمال ایجاد در سایر نقاط آلت تناسلی مردان را نیز دارد.
- سارکوما: این نوع سرطان ها در بافت هایی مانند بافت رگ های خونی، عضلات و چربي ایجاد می شوند.
- ملانوما: این نوع سرطان ها مربوط به رشد غيرطبيعي سلول هایی است که مسئول ایجاد رنگ پوست هستند.
- کارسينوماي سلول های پایه ای: اين نوع سرطان ها در فاصله های عمقی تری نسبت به سطح پوست ایجاد می شوند. معمولاً در این سرطان ها شاهد رشد کند سلول های سرطانی نسبت به سایر انواع سرطان های آلت تناسلی هستیم و احتمال گسترش این نوع سلول های غیرطبیعی به سایر نقاط بدن پایین تر است.
دکتر پیمان صالحی متخصص اورولوژی در اصفهان برای ارائه خدمات تشخیصی - درمانی بیماری های دستگاه تناسلی مردان پذیرای شما مراجعین محترم می باشند. لطفا جهت دریافت نوبت و کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 35548081 - 031 تماس حاصل فرمایید.
دلیل اصلی ایجاد سرطان آلت تناسلی در مردان به طور دقیق مشخص نیست. فاکتور های خطری وجود دارند که احتمال ایجاد سرطان آلت تناسلی را بالا می برند که از جمله ی این فاکتورها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ابتلا به ویروس HPV
- سن: افرادی که در سنین بالای ۶۰ سال هستند احتمال بیشتری برای بروز سرطان آلت تناسلی دارند.
- استعمال دخانیات از جمله سیگار
- سیستم ایمنی تضعیف شده به دلیل بیماری های مختلفی از جمله بیماری ایدز
- تجمع مایعات بدن در قسمت پوست ختنه گاه. در صورتی که این مایعات شسته نشوند می توانند موجب ایجاد سرطان در محل شوند.
تغییر در پوست آلت تناسلی معمول ترین علامت سرطان آلت تناسلی در مردان است. این تغییرات ممکن است بر روی پوست آلت مردانی که ختنه نشده اند، در نوک آلت و یا بر روی شافت ایجاد شوند. علائم سرطان آلت تناسلی شامل موارد زیر است:
- تغییر در ضخامت یا رنگ پوست
- تشکیل خال یا برجستگی های گوشتی بر روی آلت که می توانند ظاهری مانند یک زخم درمان نشده داشته باشند.
- رشد پوست به صورتی که رنگ آبی_قهوه ای به خود بگیرد.
- احساس یک توده ی سلولی بر روی آلت
- وجود ترشحات بدبو در زیر پوست ختنه گاه
- ایجاد زخم بر روی پوست که ممکن است دارای خونریزی باشد
- تورم و بادکردگی در انتهای آلت تناسلی بصورتی که کشیدن پوست ختنه گاه به سختی صورت بگیرد.
- ایجاد برجستگی هایی بر نوک آلت تناسلی
وجود این علائم لزوما به معنای وجود سرطان آلت تناسلی در مردان نیست. گاهی این علائم به دلیل یک عفونت یا پاسخ آلرژیک ایجاد می شوند. نکته ای که باید توجه داشت این است که در صورت بروز هر کدام از این علائم غیر عادی حتماً باید با یک پزشک متخصص مشورت کرد.
پس از اینکه پزشک از علائم موجود آگاه شد ممکن است آزمایش های زیر را تجویز کند:
آزمایش بایوپسی: در این حالت یک نمونه کوچک از بافت آلت تناسلی جدا می شود. این نمونه ی بافتی به آزمایشگاه منتقل شده و در آزمایشگاه در مورد وجود سلول های سرطانی بررسی های لازم انجام می شود.
تصویربرداری از آلت تناسلی: روش های تصویربرداری مختلفی برای تشخیص سرطان آلت تناسلی وجود دارند که از جمله ی آنها می توان به تصویربرداری با اشعه ی ایکس، سی تی اسکن، سونوگرافی و ام آرآی اشاره کرد. این روش ها بافت های درونی بدن را مشاهده کرده و می توانند از گسترش سرطان به سایر بافت ها اطلاعاتی را فراهم کنند.
تشخیص سریع سرطان آلت تناسلی در مردان نه تنها باعث تسریع روند بهبودی می شود بلکه راهکارهای بیشتری برای درمان در اختیار پزشک قرار می دهد. اگر سرطان در مراحل اولیه تشخیص داده شود احتمالاً روش های زیر برای درمان استفاده خواهندشد:
- استفاده از داروهایی به شکل کرم که بر روی پوست استعمال می شوند.
- روش کرایوتراپی: در این روش با استفاده از یک مایع بسیار بسیار سرد و دستگاه های ویژه، سلول های سرطانی منجمد شده و از بین می روند.
- جراحی: در این حالت پزشک پوست سرطانی را جدا می کند. پوست تا جایی جدا می شود که پزشک به یک بافت سالم و غیرسرطانی برسد.
- لیزر: لیزر می تواند محل های آسیب دیده را که حاوی سلول های سرطانی هستند برش داده و از بین ببرد.
- ختنه کردن: این جراحی زمانی به کار میرود که سرطان در پوست قسمت ختنه گاه ایجاد شده باشد.
- اگر سرطان از مراحل اولیه فراتر رفته باشد و احتمال گسترش به بافت های دیگر وجود داشته باشد ممکن است روش های دیگری مانند روش های زیر نیز به کار گرفته شوند:
- جراحی: گاهی لازم است تا گره های لنفی نوک آلت تناسلی برداشته شوند زیرا احتمال گسترش سرطان به آنها بسیار بالا است.
- پرتودرمانی و شیمی درمانی: در این حالت با استفاده از پرتو های پر انرژی و یا مواد شیمیایی به از بین بردن سلول های سرطانی اقدام می شود.
- پنکتومی: به نوعی جراحی گفته می شود که قسمتی از آلت تناسلی یا آن در طی جراحی برداشته می شود.
بسیاری از روش های درمانی که برای سرطان آلت تناسلی در مراحل اولیه به کارمی روند فرایند آمیزش جنسی را مختل نمی کنند. ممکن است شیمی درمانی و یا پرتودرمانی فرایند آمیزش با شریک جنسی را مختل کنند. بهتر است در تمامی مراحل با پزشک متخصص مشورت گردد.
راه قطعی برای جلوگیری از سرطان وجود ندارد اما راه هایی وجوددارند که احتمال ایجاد سلول های سرطانی را کاهش می دهند. از جمله این راهکارها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ختنه کردن: ختنه کردن باعث می شود تا فرآیند پاکیزه نگه داشتن آلت تناسلی راحت تر شود، در نتیجه احتمال بروز اختلال در فرایندهای سلولی کاهش می یابد.
- در صورتی که فرد ختنه نکرده باشد باید از پاکیزگی پوست قسمت ختنه گاه مطمئن شود.
- مصرف تنباکو به حداقل برسد یا متوقف شود.
- رعایت اصول بهداشتی هنگام آمیزش با شریک جنسی امری ضروری است. از روش هایی که مانع از بروز عفونت های مربوط به ویروس های HPV و ایدز می شوند استفاده گردد.
همشهریان عزیز، برای درمان بیماری های کلیه و مجاری ادراری که هم در زنان و هم مردان مشاهده می شود؛ به متخصص اورولوژی در اصفهان مراجعه نمایید.
نسخه اصلی مطلب
سرطان آلت تناسلی مردان را در سایت دکتر پیمان صالحی بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید