مرالژی پارستتیکا یکی از مشکلات عصبی است که بر اثر فشردگی عصب حسی در ناحیه ران رخ می دهد. این عارضه می تواند باعث احساس درد، سوزش، یا بی حسی در قسمت خارجی ران شود و معمولاً به دلیل فشار طولانی مدت روی عصب، چاقی، پوشیدن لباس های تنگ یا بارداری بروز می کند. تشخیص و درمان به موقع این مشکل می تواند از شدت علائم جلوگیری کرده و کیفیت زندگی فرد را بهبود بخشد. در این مقاله به بررسی علل بروز مرالژی پارستتیکا و راهکارهای مؤثر درمانی آن می پردازیم.
سندرم مرالژی پارستتیکا یا سندرم برنارد راس حالتی است که بیمار احساس سوزش، گز گز، مور مور، بی حسی در قسمت خارجی و تا حدودی جلوی ران می کند.
آیا از درد سرخوردگی مهره کمر رنج می برید و به دنبال درمانی غیرجراحی هستید؟
دکتر علی نقره کار ، متخصص درد در تهران، با تزریق سلول های بنیادی به کمر ، به بهبود درد و بازسازی بافت های آسیب دیده کمک می کند. برای رزرو نوبت و اطلاعات بیشتر با شماره 88670088 - 021 تماس بگیرید و یک قدم به زندگی بدون درد نزدیک شوید.
علل اصلی مرالژی پارستتیکا یا خواب رفتن ران پا شامل موارد زیر است:
برای مطالعه بیشتر بخوانید: راهکارهای کاهش درد مفصل ران
عوامل متعددی می توانند فرد را مستعد ابتلا به مرالژی پارستتیکا یا سر شدن ران پا کنند. چاقی و افزایش وزن از مهم ترین عوامل هستند که با ایجاد فشار اضافی بر عصب حسی در ناحیه ران، خطر این عارضه را افزایش می دهند. بارداری نیز به دلیل تغییرات بدنی و فشار بر عصب، می تواند یکی از دلایل ایجاد این مشکل باشد. همچنین، پوشیدن لباس های تنگ یا کمربندهای محکم، ایستادن یا نشستن طولانی مدت، و انجام فعالیت هایی که به ناحیه ران فشار وارد می کنند، از دیگر عوامل مستعد کننده محسوب می شوند. در برخی موارد، بیماری هایی مانند دیابت که به اعصاب آسیب می زنند نیز می توانند خطر ابتلا به مرالژی پارستتیکا را افزایش دهند.
علائم معمولاً در یک طرف بدن ایجاد می شوند و بعد از ایستادن طولانی و یا راه رفتن تجدید می شود.
اگر به مشکلات دیسک کمر و گردن دچار هستید، دکتر علی نقره کار ، متخصص درد در تهران، با ارائه خدمات تخصصی مانند درمان دیسک با لیزر و آندوسکوپی دیسک به شما کمک می کند تا به زندگی بدون درد بازگردید. برای کسب اطلاعات بیشتر یا رزرو نوبت ، می توانید با شماره 88670088 - 021 تماس بگیرید.
درمانهای حمایتی در اکثر بیماران موثر بوده و اکثراً چند هفته تا چند ماه طول می کشد.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: درمان سوزش ران با بلوک عصبی
در صورت عدم پاسخ به درمان های حمایتی و مسکن ها، اقدام بعدی تزریق در مفاصل ران می باشد که تحت راهنمایی سونوگرافی انجام می شود. این تزریق موجب کاهش درد و التهاب ناشی از فشار بر روی عصب شده و حتی در مواردی فشار را از روی عصب مبتلا بر می دارد. اما تزریق آن می تواند همراه با عوارضی باشد که در صورت عدم تزریق صحیح و در جای درست ممکن است به عصب آسیب جدی وارد شده یا موجب عفونت مفصل ران شود.
اما اگر تزریق با کمک سونوگرافی و زیر دید مستقیم، توسط متخصصان آموزش دیده انجام شود عوارض ناشی از تزریق اشتباه به صفر می رسد.به ندرت در مواردی که علائم شدید بوده و درمان های فوق از جمله تزریق استروئید و رادیوفرکوئنسی موجب کاهش درد بیمار نشده و بیمار برای مدت طولانی درد داشته باشد، ممکن است در موارد بسیار نادری برای رفع فشار از روی عصب، نیاز به جراحی باشد.
علائم و نشانه های مرالژی پارستتیکا با ورزش رفع درد لگن که موجب افزایش انعطاف پذیری لگن، افزایش سوخت و ساز و خون رسانی به عصب آسیب دیده می شود بهبود می یابد.
یکی از این ورزش ها پل زدن است که برای انجام این ورزش بر روی کف زمین دراز بکشید و باسن خود را از روی کف زمین بلند کنید تا عضلات باسن، سفت و منقبض شوند.
ابتدا بر روی شکم دراز بکشید و در حالی که عضله باسن خود را سفت می کنید پای خود را از پشت بالا بیارید و به باسن نزدیک کنید.درحالت ایستاده هر یک از پاهایتان را بدون اینکه زانوهایتان خم شود به یک طرف بالا بیارید . این ورزش ها نباید باعث درد ران شوند. در صورت ایجاد درد ران، انجام این ورزش ها را متوقف کنید.
عضلات چهارسر ران در نزدیکی عصب پوستی-خارجی ران قرار دارد (همان عصبی که گیرافتادگی آن بین عضلات موجب ایجاد مرالژی پارستتیکا می شود). عصب پوستی-خارجی ران، بین عضلات چهارسر گیر می افتد. یعنی بعید نیست که فشار این عضلات بر روی عصب موجب ایجاد درد و بی حسی در مرالژی پارستتیکا گردد. کشش عضلات چهارسر ران که در نزدیکی این اعصاب قرار دارد در انعطاف پذیری و افزایش قدرت و قوام این عضلات در قسمت بالایی ران موثر است. برای انجام این حرکت، ایستاده و پاشنه یک طرف پا را به کمک دست همان طرف به سمت باسن نزدیک کنید در این حالت باید کشش عضلات قدام ران را حس کنید اگر در هنگام انجام این حرکت، احساس درد می کنید این کشش را متوقف کنید.(مطابق شکل)
خیز برداشتن در تقویت عضلات لگن و چهارسر ران در جهت کاهش درد ران، کمک کننده است. ابتدا بایستید، یک پای خود را به اندازه یک قدم به سمت جلو بگذارید. بدن خود را به زمین نزدیک کنید. درحالی که زانوی پای عقبی خم شده و در زاویه ۹۰ درجه با زمین تماس داشته باشد. همین حرکت را برای پای مقابل تکرار کنید. (مطابق شکل)
طناب کشی ورزشی بسیار موثر در افزایش قدرت و انعطاف پذیری عضلات ران و لگن است. البته بیمار باید در نظر داشته باشد که این تمرینات را فقط پس از فروکش کردن درد قسمت خارجی ران انجام دهد. یک طرف طناب کشی را بر روی دیوار ثابت گره بزنید و طرف دیگر را بر روی مچ پایتان ببندید. بدون آنکه زانویتان خم شود، پایتان را تا جایی که می توانید به عقب بکشید. حالا پشت به دیوار قرار بگیرید و پایتان را تا جایی که می توانید به جلو بکشید. (مطابق شکل)
ورزش ها برای بازتوانی هر صدمه یا بیماری در بدن مهم است اما استراحت در مرالژی پارستتیکا موثرتر است. تا زمانی که درد دارید، استراحت کنید. روش های دیگری که در بهبود علائم موثر اند شامل کاهش وزن، پوشیدن لباس های گشاد، مسکن ها و تزریق استروئیدها است.
در مواردی که درمان های دیگر موثر نیستند و بیمار همچنان از درد ناحیه ران شکایت دارد به طوری که مانع فعالیت های روزمره و اجتماعی فرد شود تزریق کورتیکواستروئید در محل عصب گیر افتاده با کمک سونوگرافی بسیار کمک کننده است.
در این روش که بایدزیر بی حسی پوستی و با کمک سونوگرافی، توسط پزشک متبحر و آموزش دیده انجام شود، ابتدا عصب گیر افتاده با کمک سونوگرافی مشخص شده و تزریق دارو اطراف عصب گیر افتاده، موجب باز شدن گیرافتادگی عصب (به کمک فشار مکانیکی داروی تزریق شده بین عصب و بافت های اطراف تا حدی آزاد می شود)، کاهش التهاب عصب، در نتیجه افزایش خون رسانی به عصب و ترمیم سریع تر آن می شود که موجب کاهش درد بیمار میشود. در مرحله بعد شاید نیاز به رادیوفرکوئنسی باشد.
با مراجعه به کلینیک درد دکتر علی نقره کار، از خدمات تخصصی مانند بلوک عصبی انواع درد ، لیزر دیسک کمر و درمان آرتروز زانو در تهران بهره مند شوید. برای کسب اطلاعات بیشتر یا رزرو نوبت ، می توانید با شماره 88670088 - 021 تماس بگیرید.