1. آموزش روش تنش زدایی ( ریلكسیشن ) :
استفاده از روش تنش زدایی نقش بسیار زیادی در غلبه بر موقعیت های اضطراب زای زندگی دارد. شما می توانید با یادگیری و بكار گیری این مهارت كاربردی در عرصه های مختلف اضطراب زای زندگی تا حد زیادی از اضطراب خود پیشگیری كرده و یا آن را كاهش دهید، برای ریلكسیشن روشهایی مختلفی وجود دارد كه از جمله آنها روش شانزده دسته عضلانی جاكبسون است كه می توانید با مراجعه به مراكز مشاوره و روان درمانی آنها را فراگیرید؛ در ضمن مطالعه كتاب شیوه های درمانگری اضطراب و تنیدگی نوشته دكتر جانبزرگی می تواند شما را در این راه یاری دهد؛ این كتاب توسط انتشارات ست به چاپ رسیده است.
2. رژیم غذایی سالم :
استفاده از غذاهای متنوع و حاوی انواع مواد لازم به میزان متعادل در حفظ سلامت بدن نقش اساسی دارد.
3. فعالیت بدنی به طور منظم :
ورزش كردن به خصوص به طور منظم یكی از راه های پیشگیری و درمان اضطراب است. پیاده روی تند و سریع به مدت ۴۰ دقیقه، میزان اضطراب را به طور متوسط تا ۱۴% كاهش میدهد. به علاوه، ورزش كردن باعث بالا رفتن كارایی دستگاه تنفسی و گردش خون، حفظ تعادل وزن و شادابی فرد میشود.
4. افزایش اعتماد به نفس :
اعتماد به نفس بالا باعث میشود تا بدن بتواند از حداكثر نیروی خود برای مقابله با استرس استفاده كند.
5. عدم گوشه نشینی و اجتماعی بودن :
هنگامی كه افراد دچار فشار روانی میشوند، به طور غریزی از صحنه عمل و اجتماع كنار كشیده و به گوشه ای پناه میبرند، در حالی كه گوشهگیری باعث تشدید استرس میشود. ارتباط با افراد و دوستان، به خصوص كودكان كه میتوانند فرد را به خنده وادارند، باعث از یاد رفتن نگرانی حتی برای مدتی كوتاه میشود.
6. حمایت اجتماعی :
وجود حمایت اجتماعی در زندگی هر فرد باعث میشود تا او در مقابل بحران های زندگی، برای دفاع از خود سپری داشته باشد كه به آن تكیه كند. حمایت اجتماعی، احساس امنیت و اعتماد به نفس را افزایش میدهد و فرد را در مقابل استرس و فشار روانی مقاوم تر می سازد.
7. اندیشیدن به زمان حال :
اندیشیدن به زمان حال و كنار گذاشتن رؤیاها و آرزوها برای موقعیتهای مناسب تر، آرامش ذهنی را افزایش میدهد. همچنین مشغول كردن ذهن به كاری كه در حال انجام است و فكر نكردن به زمینه های اضطراب زای آن بسیار مؤثر است.
8. كسب اطلاعات در مورد شرایط تنش زا :
بی اطلاعی از موقعیت فشارآور، باعث استرس و اضطراب بیش تری در افراد میشود. كسب آگاهی و اطلاع از شرایط و مواردی که فرد با آنها مواجه خواهد شد سبب میشود كه كمتر دچار نگرانی و دلواپسی شود. به طور مثال در جریان گذاشتن بیماران از نحوه عمل و دردهای پس از آن باعث میشود تا آنان كمتر دچار اضطراب شوند.
9. خندیدن :
خنده از سالمترین راههای جلوگیری از فشار روانی است. به هنگام خنده هورمونی ضد درد (كه باعث احساس خوشی و سلامتی در شخص میشود) در مغز آزاد میشود و میزان هورمونهای استرس زا در خون پایین میآید.
10. ابراز هیجان بر روی كاغذ :
نوشتن ساده هیجانات و احساسات بر روی كاغذ، موجب تسكین فشارهای روانی ناشی از رویدادهایی چون از دست دادن شغل، مشكلات خانوادگی و ... میشود.
برای درمان اضطراب نیز راههای مختلفی وجود دارند كه میتوان موارد زیر را مثال زد :
البته اضطراب بر دو نوع تقسیم می شود كه نوع اول آن اضطراب طبیعی است و آفریدگار حكیم آن را برای رسیدن به اهدافی در سرشت انسان نهاده است؛ مثلا اگر اضطراب نبود هیچ مادری به كودك خود شیر نمی داد، هیچ كارمندی برای كار در اداره حاضر نمی شد، هیچ دانش آموزی در مدرسه حاضر نمی شد و درس نمی خواند، و هزاران دلیل دیگر و نوع دیگر اضطراب كه اختلال شمرده میشود اضطرابی است كه موجب اختلال در روند زندگی عادی شخص می شود و مراتبی دارد كه مراتب شدید آن نیاز به پزشك و روان درمانی دارد؛ ولی اضطرابهای خفیف و طبیعی میتواند با روشهایی از قبیل حمام گرفتن به مدت طولانی، تنفس عمیق، صحبت كردن با شخصی مورد اعتماد، استراحت در یك اتاق تاریك و ... تحت كنترل درآید. مراجعه به پزشك زمانی ضروری میشود كه خود درمانی فرد جواب ندهد، یا فرد دچار هراس بیش از حد یا علایمی جدید و غیر قابل توجیه شود. در آن صورت پزشك درمان غیر دارویی (روشهای روان درمانی) یا درمان دارویی را به او پیشنهاد می کند.