ید
ید در بدن به مقادیر کم یافت می شود اما نقش اساسی آن در تغذیه انسان به خوبی یافت می شود اما نقش اساسی آن در تغذیه انسان به خوبی شناخته شده است. با یک رژیم غذایی درست، مقادیر مورد نیاز بدن به راحتی تامین می شود. ید بخش عمده ای از هورمون تیروئید می باشد که برای تنظیم حرارت بدن، تنظیم میزان سوخت و ساز، تولید مثل، رشد، ساخت سلول های خونی، عملکرد اعصاب و ماهیچه ها و دیگر فعالیت ها در بدن لازم است.
منابع و مقدار مصرف ید
اقیانوس ها بزرگترین منابع تامین ید هستند. غذاهای دریایی، آب دریا و حتی بخار و حتی بخار موجود در هوای ساحل دریا حاوی ید می باشند. در مناطق دور از ساحل مقدار ید موجود در غذا به خاکی که آن ماده غذایی در آن کشت شده و یا چراگاهی که حیوانات در آنجا تغذیه می شده اند، بستگی دارد. در مناطقی که مقدار ید ناکافی می باشد می توان با اضافه کردن آن به مواد غذایی مانند نمک، کمبود ید را تحت کنترل درآورد. شاید برخی فکر کنند که نمک به دست آمده از آب دریا، بهتر از نمک طعام ید دار است ولی باید در نظر داشت که نمک حاصل از آب دریا در هنگام خشک شدن ید خود را از دست می دهد، بنابراین اضافه کردن ید به نمک مصرفی معمول، منبع مناسب تری برای تامین ید می باشد. ید مورد نیاز بدن به سادگی توسط مصرف ماهی و سایر غذاهای دریایی، سبزیجات کشت شده در خاک دارای ید و یا با مصرف نمک ید دار تامین می شود. در چند دهه گذشته مصرف ید در جوامع مختلف افزایش یافته است. البته افزایش فشار خون بر اثر مصرف نمک را نیز باید در نظر داشت و در مصرف نمک حتی ید دار آن نباید زیاده روی کرد. به طور معمول، ید مورد نیاز بدن می بایستی از طریق مواد غذایی تامین شود و همانند ویتامین ها و سایر املاح، انواع دارویی آن باید فقط با تجویز پزشک مصرف شود.
کمبود ید
با کم شدن ید، غده تیروئید بزرگ می شود تا جذب آن را افزایش دهد. اگر غده تیروئید تا حد قابل مشاهده بزرگ شود. اگر غده تیروئید تا حد قابل مشاهده بزرگ شود، به آن گواتر گفته می شود. حدود 800 میلیون نفر در دنیا در معرض کمبود ید و حدود 200 میلیون نفر مبتلا به گواتر می باشند. در 96 درصد موارد، کمبود ید باعث ایجاد این عارضه شده و در 4 درصد دیگر (8 میلیون نفر) استفاده بیش از حد گیاهان خانوده کلم و دیگر گیاهان دارای مواد ضد تیروئید که اثر ید را خنثی می کنند علت بروز آن بوده است. کمبود ید باعث بی حالی و چاقی می شود و در خانم های باردار می تواند بر روند شکل گیری جنین نیز اثر منفی بگذارد.
مسمومیت با ید
مصرف بیش از حد ید می تواند همانند کمبود آن، باعث بزرگ شدن غده تیروئید شود. در نوزادان، بزرگ شدن تیروئید می تواند باعث بسته شدن راه تنفسی شود.