وقتی نوشابه نیش می زند
مطالعات نشان می دهد مصرف مدام نوشابه های سرد،مضرات فراوانی در پی دارد که ازآن جمله می توان به ایجاد سندروم«پارگی خود به خود مری»اشاره کرد.متعاقب ایجاد این حالت،فرد توانایی هرگونه خوردن وآشامیدن را از دست می دهد و به طور مدام استفراغ می کند.در ضمن،این وضعیت غیر از جراحی هیچ گونه درمانی ندارد و حتی در برخی موارد منجر به مرگ می شود.پروفسور ژوزف تامی جی،فوق تخصص تغذیه و رژیم درمانی در خصوص این بیماری می گوید:«در این بیماری به دنبال بلع سریع نوشابه،ناحیه انتهای مری به طور ناگهانی دچار اسپاسم می شود و برعکس،قسمت ابتدایی آن متسع می شود و همین امر باعث ایجاد فشار بسیار سنگینی در مری و پارگی آن می گردد.»آمارها حاکی از آن است که حرور5/1درصد افراد سالم،پس از افراط در نوشیدن نوشابه ممکن است دچار این وضعیت بحرانی شوند.اما در کسانی که مبتلا به سرطان مری،زخم معده و انواع بیماری های گوارشی هستند،این درصد بسیار بالاتر است.اگر تا 5 ساعت از پارگی مری،فرد تحت عمل جراحی قرار نگیرد،محتویات معده و لوزالمعده او کاملاً تخلیه می شود وآب و الکترولیت های بدنش از دست می رود.در این شرایط ممکن است براثر ایجاد شوک ناشی از کاهش حجم مایعات بدن،فرد به مرگ ناگهانی مبتلا می شود.گفتنی است که کلیه موارد پارگی مری، پس از نوشیدن نوشابه با بطری ایجاد می شود،ولی هنوز دلیل محکمی برای اثبات دلیل این موضوع پیدا نشده است
به علت دمای پایین این نوشابه ها در دستگاه گوارش تاُثیر آنزیم های گوارشی کم شده و موجب پیدایش استرس در سیستم گوارشی می شود و در نتیجه غذای کمتری جذب بدن می شود و باقی ماندهُ غذای هضم نشده باعث ایجاد سموم و گاز های بد بو می گردد که از طریق جذب روده ای وارد خون شده و به تمام بدن منتقل می شود . و سر انجام پخش سموم در بدن باعث پیشرفت بیماری های گوناگون خواهد شد. علاوه بر آن اسید فسفریک نوشابه های گاز دار اسید کلریدریک موجود در معده را خنثی کرده در نتیجه عملکرد صحیح معده را تحت تاُثیر قرار می دهد.هنگامی که معده نا کار آمد گردید غذای مصرفی گوارش نیافته ، سبب سوء هاضمه،نفخ و کاهش جذب مواد مغذی می گردد .
از طرف دیگر اسیدیته نوشابه های گاز دار که بین ۲/۵ تا ۳/۵ می باشد موجب پدید آمدن محیطی اسیدی در معده می گردد و از آنجایی که در کل مسیر سیستم گوارشی تنها معده قادر به مقاومت در برابر چنین محیط اسیدی می باشد ، در دیگر اعضای سیستم گوارش بدن مانند دهان،گلو و مری در پی مصرف نوشابه های گاز دار،محیط اسیدی نا بهنجار و مخربی ایجاد می گردد.همچنین چاقی، کمبود برخی از مواد غذایی و ویتامین ها، بخصوص برای کسانی که دچار سوءتغذیه های طولانی مدت هستند، خوردن و نوشیدن مایعات و غذاهای سوزاننده مانند چای داغ، مصرف مواد مخدر به صورت خوراکی و بویژه در صورتی که سوخته باشد ازجمله عوامل خطری است که می تواند احتمال بروز این سرطان را افزایش دهد.