دکتر امیر بهنام فر - فلوشیپ جراحی سرطان های دستگاه ادراری و تناسلی

توصیه های بعد از عمل پروستات

دکتر امیر بهنام فر [ فلوشیپ جراحی سرطان های دستگاه ادراری و تناسلی ]آدرس وب سایت : www.doctorbehnamfar.ir
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان شیخ مفید ، بین چهارراه دهش و رکن الملک تلفن مطب : 36631677 - 031

پروستات غده ای است که در زیر مثانه و جلوی راست روده مردان قرار دارد. پروستات نقش عمده ای در سیستم تولید مثل مردان ایفا می کند. در حقیقت تولید مایع منی که حاوی اسپرم است از وظایف عمده غده پروستات می باشد. جراحی حذف کامل یا جزئی غده پروستات در اصطلاح پزشکی به عمل پروستاتکتومی معروف است. از شایع ترین علل جراحی پروستات می توان به سرطان پروستات ، بزرگ شدن غده پروستات و یا هیپرپلازی خوش خیم پروستات موسوم به BHP اشاره نمود. جراحی پروستات بسته به نوع بیماری ممکن است با اهداف متفاوت انجام شود.

آنچه در این مطلب میخوانید

به عنوان مثال در سرطان پروستات هدف از جراحی برداشتن بافت سرطانی، در هیپرپلازی خوش خیم پروستات حذف بافت پروستات و بازگرداندن جریان طبیعی ادرار است. تمام انواع جراحی های پروستات تحت بیهوشی عمومی یا بی حسی ستون فقرات (بی حسی نیمه تحتانی اندام) انجام می شوند. توصیه های مراقبتی گوناگونی را قبل از جراحی و در دوران نقاهت پس از جراحی پروستات باید رعایت کنید. همچنین باید دستورات جراح را به دقت رعایت کنید و در زمان های تعیین شده به کلینیک مراجعه کنید تا جراح عوارض بروز یافته و روند التیام زخم را تحت نظر داشته باشد و موفقیت درمانی را که انجام شده است، ارزیابی کند.

علل انجام جراحی پروستات

مراقبت قبل از انجام عمل پروستات

  1. قبل از انجام عمل پروستات، پزشک ممکن است سیستوسکوپی انجام دهد (فرایندی که از طریق آن می توان داخل مثانه و مجرای ادرار را مشاهده کرد.) در مورد بیماری های که قبلاً به آنها مبتلا بوده اید قبل از انجام برداشتن پروستات به پزشک اطلاع دهید.
  2. ممکن است از شما خواسته شود که مصرف برخی داروها مانند آسپیرین، کومادین (وارفارین)، پلاویکس (اکسید گوگرد کلوپیدوگرل)، آدویل (ایبوپروفن) یا آلیو (ناپروکسن) را از چند هفته قبل از انجام عمل قطع کنید.
  3. در صورتی که سیگار می کشید به پزشک اطلاع دهید. استعمال دخانیات در فرایند بهبودی پس از عمل پروستات اختلال ایجاد می کند. ممکن است به شما گفته شود که از چند ساعت قبل از انجام عمل جراحی از خوردن و آشامیدن پرهیز کنید. شما باید دستورات پزشک را به دقت انجام دهید.
  4. ممکن است قبل از عمل پروستات و برای پیشگیری از بروز عفونت برای شما آنتی بیوتیک تجویز شود.
  5. ممکن است از شما خواسته شود که از انما استفاده کنید یا قبل از انجام عمل، ملین مصرف کنید.

مراحل عمل جراحی پروستات

جراح بیمار را بیهوش می کند یا بی حسی نخاعی انجام می دهد، چنانچه بی حسی نخاعی انتخاب شود، بیمار در طول عمل هوشیار است؛ اما دردی حس نمی کند. البته بی حسی نخاعی امروزه به ندرت کاربرد دارد. در بعضی موارد تزریق اینتراتکال نیز علاوه بر بیهوشی عمومی انجام می شود.

توصیه های بعد از عمل پروستات

مراقبت های بعد از جراحی پروستات

  1. بیماران عموماً 24 ساعت پس از جراحی از بیمارستان مرخص می شوند.
  2. تمام بیماران هنگام ترخیص از بیمارستان سوند ادراری دارند. این سوند به نام سوند فولی شناخته می شود و بالونی که داخل مثانه قرار می گیرد، سوند را نگه می دارد. به این ترتیب ادرار به طور مداوم از مثانه وارد کیسه خارجی کوچکی می شود که هر زمان پر شد، می توان آن را به راحتی تخلیه کرد. به هیچ وجه سعی نکنید که سوند را خودتان بیرون بیاورید. سوند باید تا زمانی که زخم ها به اندازه کافی بهبود پیدا کند و دیگر به سوند نیازی نباشد، در جای خود بماند.
  3. اجازه رانندگی ندارید، باید یکی از نزدیکان شما را پس از ترخیص از بیمارستان به خانه برساند.
  1. تا یک هفته پس از عمل پروستات رانندگی نکنید. پس از یک هفته می توانید رانندگی و اکثر فعالیت های دیگر را از سر بگیرید. از انجام دادن فعالیت های بدنی سنگین (دویدن، گلف، ورزش، اسب سواری، موتورسواری، دوچرخه سواری) تا شش هفته پس از جراحی خودداری کنید و فرصت بدهید تا زخم هایتان التیام پیدا کنند. پس از شش هفته می توانید تمام فعالیت ها را ضمن رعایت احتیاط ادامه بدهید.
  2. بالا رفتن از پله ها ورزش مناسبی بعد از عمل پروستات نیست، پس حتی الامکان از پله ها بالا و پایین نروید.
  3. بعد از عمل پروستات مدت طولانی (بیش از 45 دقیقه) در یک وضعیت ننشینید.
  4. استفاده از وان، استخر یا هر وسیله و مکان دیگری که با غوطه ور شدن بدن در آب همراه باشد، مادامی که سوند دارید، مجاز نیست. دوش گرفتن پس از برگشت به خانه ایرادی ندارد.
  1. اکثر بیماران بعد از عمل پروستات فقط دچار ناراحتی خفیفی می شوند و معمولاً مصرف ایبوپروفن یا تایلنول (استامینوفن) برای تسکین این ناراحتی کافی است. مسکن های تجویزی قوی تر معمولاً به شدت باعث یبوست می شود، بنابراین بهتر است حتی الامکان از مصرف آنها خودداری کنید. در هر حال اگر پس از مصرف تایلنول یا مورتین همچنان درد شدیدی داشتید، از پزشک خود بخواهید که مسکن قوی تری را برایتان تجویز کنند. معمولاً هیدروکودون یا کدئین تجویز می شود.
  2. در زمان مرخص شدن از بیمارستان برایتان آنتی بیوتیک خوراکی تجویز می شود.
  3. می توانید داروهایی را که قبل از عمل پروستات روزانه برای درمان عارضه های دیگر مصرف می کردید، پس از ترخیص از بیمارستان دوباره مصرف کنید.
  4. هنگام ترخیص از بیمارستان به شما ملین داده می شود تا دچار یبوست نشوید. علاوه بر مصرف ملین لازم است که شیر منزیم یا آب آلو بنوشید تا اولین اجابت مزاج بعد از عمل را انجام بدهید. پس از آن هم می توانید مصرف ملین را برای مقابله با یبوست ادامه بدهید.
  5. همچنین ممکن است مقدار کمی دیتروپان (اکسی بوتینین) به شما داده شود تا اگر در زمان وجود سوند دچار اسپاسم مثانه شدید، مصرف کنید. اسپاسم مثانه معمولاً با احساس درد ناگهانی در پایین شکم، فوریت ادراری یا نشت ناگهانی ادرار از دور سوند همراه است.
  1. بهتر است ابتدا رژیم غذایی ملایمی را رعایت کنید. برخی بیماران رژیمی را ترجیح می دهند که عمدتاً مایع باشد. مصرف نوشیدنی های گازدار بعد از عمل پروستات ممنوع است.
  2. بعد از آن که شکمتان کار کرد، می توانید مواد غذایی نرمی مانند سوپ، خاگینه، نان تست و پوره جو دوسر میل کنید و هر وقت احساس کردید حالتان بهتر شده و اشتها دارید، رژیم غذایی همیشگی را از سر بگیرید.
  3. از خوردن خوراکی های نفاخ مانند لوبیا، آرد و بروکلی پرهیز کنید.
  4. بهتر است به جای چند وعده غذای سنگین و حجیم، وعده های بیشتر و کم حجم تر را در طول روز میل کنید.

برای این که راحت تر باشید، لباس های گشادی مانند پیژامه با کمر کشی و بدون دکمه بپوشید. در هر حال با توجه به این که تا مدتی سوند دارید، نمی توانید لباس های تنگ و دکمه دار به تن کنید.

  1. روزی که از بیمارستان مرخص می شوید، می توانید دوش بگیرید. کیسه سوند را هنگام دوش گرفتن می توانید دربیاورید. سوند رنگی را به آرامی از لوله کیسه پلاستیکی بیرون بکشید تا ادرار مستقیماً وارد فاضلاب حمام شود. محل بخیه ها را پس از استحمام با احتیاط با زدن ضربات آرام حوله خشک کنید، حوله را روی زخم نکشید تا زخم تحریک نشود.
  2. استفاده از پمادهایی مانند نئوسپورین روی زخم جراحی توصیه نمی شود.
  1. همان طور که گفته شد با سوند فولی از بیمارستان مرخص می شوید تا ادرار مستقیماً و به طور مداوم از مثانه وارد سوند شود. سوند تا زمان انجام شدن بازپیوندی و بهبود آناستاموز باید در جای خود باقی بماند و به هیچ وجه سوند را خودتان خارج نکنید. اگر سوند تصادفاً درآمد، باید برای تعویض سوند به سرعت به متخصص اورولوژی مراجعه کنید. جراح متخصص اورولوژی سوند را با دقت و احتیاط و با توجه به عملی که انجام داده، جایگذاری کرده است و هیچ فرد دیگری به جز خودش نمی تواند سوند را عوض کند.
  2. پماد آنتی بیوتیک برای لغزنده کردن بیرون سوند و بخش ورودی آن به نوک آلت تناسلی (مجرای خروج ادرار) به شما داده می شود. پماد ناراحتی و التهاب مجرای خروج ادرار را کاهش می دهد. در صورت لزوم از پماد استفاده کنید.

اکثر آقایان پس از برداشتن سوند برای کنترل کردن ادرار دچار مشکل می شوند؛ بنابراین لازم است روزی که برای خارج کردن سوند به کلینیک مراجعه می کنید، پد بهداشتی بی اختیاری ادرار همراه داشته باشید. ممکن است لازم باشد که مدتی از پد بی اختیاری استفاده کنید، چون بازیابی کنترل ادرار گاهی تا دو ماه پس از عمل پروستات طول می کشد. البته مورد هر بیماری با دیگری متفاوت است. برخی آقایان کنترل ادرار را ظرف یک هفته به دست می آورند و برخی تا شش ماه با مشکل بی اختیاری دست به گریبانند. ناراحت و ناامید نشوید. همچنین لازم است بدانید که نشت ادرار هنگام ایستادن، حرکت کردن و زور زدن بیشتر و هنگام خوابیدن و دراز کشیدن کمتر می شود.
تمرین های کگل را به طور مرتب انجام بدهید. غده پروستات حین عمل برداشته شده و مکانیسم های ثانویه کنترل ادرار مختل شده است. حال مسئولیت کنترل ادرار کاملاً به عهده عضله اسفنکتر خارجی است. تقویت این مکانیسم به زمان و تلاش نیاز دارد.
برخی آقایان حتی تا چند سال پس از عمل پروستات همچنان دچار مشکل بی اختیاری خفیف هستند. برای این که بی اختیاری برایتان دردسر درست نکند، می توانید از پد کوچکی استفاده کنید. تعداد انگشت شماری از بیماران حتی تا یک سال پس از عمل پروستات نیز نمی توانند ادرار را به خوبی کنترل کنند. در این صورت باید اقدامی صورت بگیرد. تکنیک های بازیابی کنترل مانند جایگذاری اسفنکتر مصنوعی ادراری به ندرت ضرورت می یابد.

نقاهت و بهبودی جراحی پروستات

مدت زمان بستری شدن برای اکثر جراحی های پروستات یک یا دو روز است و پس از آن بیماران باید چهار تا شش هفته در خانه استراحت کنند. برای آن که دوران نقاهت بعد از عمل پروستات را به راحتی و بدون مشکل پشت سر بگذارید، نباید برای از سرگیری فعالیت های روزانه به خودتان فشار بیاورید. همچنین باید اقدامات لازم را برای مراقبت از خود و حفظ سلامتیتان انجام بدهید تا این دوران در کمال ایمنی طی شود.

عوارض جراحی پروستات

برای آگاهی از امکان برگشت پذیر بودن سرطان کلیه کلیک کنید.


درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

کاشت مو و هر آنچه باید درباره آن بدانید

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

لیفت ابرو با تزریق بوتاکس

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

مزایای لیزر فرکشنال

دکتر کاوه کریمی راد [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

چند توصیه ساده و کاربردی برای کاهش وزن

شهزاد محمدیان [ متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا ]

کمردرد و سایر مشکلات اسکلتی در کودکان

دکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

برگشت دوباره وزن

شهزاد محمدیان [ متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا ]

کاربرد پی آر پی چیست و چگونه انجام می شود ؟

دکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]

نشانه های دیسک گردن را بشناسید

دکتر احمد شکرچی زاده [ متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات ]

معیارهای مناسب برای انتخاب همسر و ازدواج موفق

دکتر مطهره میردامادی [ متخصص اعصاب و روان ]

موها و سلامتی

دکتر گیتا فقیهی [ متخصص پوست و مو ]

ادامه درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

فتق چیست

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

لیزر درمانی مؤثر برای رفع لک های صورت

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

علت درد استخوان ساعد دست

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

شناسایی و تشخیص انزال تاخیر یافته

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

آستین طبی لنف ادم چیست و چه کاربردی دارد؟

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

رادیولوژی مداخله ای یا اینترونشنال چیست و چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

درمان انواع اسکولیوز

دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

درباره تغییر و اصلاح سبک زندگی بیشتر بدانید

دکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]

درمان پیری و رفع چروک های دست با تزریق چربی

دکتر راضیه ایرجی [ متخصص پوست و مو ]

هماتوم یا شکستگی لاله گوش چیست ؟

دکتر علی رفسنجانی [ جراحی پلاستیک و زیبایی ]

برای خط اخم چند سی سی ژل لازم است؟

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

سندرم خستگی مزمن (CSF) چیست و چگونه رفع میشود؟

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

بوتاکس؛ کاربردها، نحوه تزریق، عوارض، مراقبتها، هزینه

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

چگونه زنان مبتلا به واژینیسموس و همسرانشان می توانند از نظر جنسی رشد کنند؟

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

فول بادی و توتال بادی در لیزر شامل چه قسمت هایی میشوند؟

کلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]

بعد از بیوپسی پستان به چه مراقبتهایی نیاز است؟

دکتر محمد اعظمی [ متخصص رادیولوژِی ]

کاتتر چیست و کاتتر گذاری چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

آیا کاشت ابرو برای آقایان خوب است؟

دکتر محسن سلیمانی [ پوست و مو ]

رادیوگرافی برای تشخیص آبسه دندان

دکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]

روشهای درمان متخصصان طب فیزیکی برای ضعف رفتن دست

دکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر میترا مولائی نژاد - متخصص سلامت جنسی و باروری
دکتر میترا مولائی نژاد

متخصص سلامت جنسی و باروری


www.drmolaei.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر غلامرضا سیف - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی
دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی


www.drseif-radiology.ir
دکتر سلمان فلاح - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی
دکتر سلمان فلاح

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی


www.drsalmanfallah.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر لادن ناظمی - پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی
دکتر لادن ناظمی

پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی


www.doctornazemi.ir
دکتر رامین مدرسی - پوست ، مو و زیبایی
دکتر رامین مدرسی

پوست ، مو و زیبایی


www.doctormodaresi.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت